FMI susţine introducerea unor medicamente noi pe listă compensatelor, cu condiţia scoaterii altora

| 06 iun, 2014

Reprezentanţii FMI, care s-au întâlnit vineri cu conducerea Ministerului Sănătăţii, susţin introducerea de noi molecule pe lista medicamentelor compensate, cu condiţia încadrării în buget, din economiile făcute prin scoaterea altora de pe listă.

Conducerea Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit, vineri dimineaţă, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.

Autorităţile de la Bucureşti şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale au discutat teme de interes pentru sistemul sanitar, precum introducerea pachetului de servicii de bază, reevaluarea listei de medicamente compensate şi gratuite, introducerea mecanismului de achiziţii centralizate şi dezvoltarea, în viitor, a unor parteneriate public-privat, informează Mefiafax.

Conform surselor citate, reprezentanţii instituţiilor internaţionale au spus, în timpul întâlnirii, că "nu şi-au dat niciodată acordul pentru introducerea a 135 de molecule noi în listă, fără revizuirea întregii liste şi delistarea altor molecule". Reprezentanţii FMI au declarat, în acest context, că susţin introducerea de noi molecule, dar cu încadrarea bugetară, din economiile făcute prin delistarea unor medicamente existente pe listă.

Pe de altă parte, la întâlnire, membrii delegaţiei FMI au avut consideraţii pozitive privind decizia Guvernului României de a demara reformele din sistemul sanitar şi, în acest sens, au subliniat ca realizare importantă introducerea pachetului de servicii de bază începând 1 iunie.

De asemenea, reprezentanţii instituţiilor internaţionale au apreciat că, în prezent, există o mai bună comunicare între echipele de la nivel tehnic. Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat în 2 iunie, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că există 17 molecule aprobate prin hotărâre de guvern care se vor adăuga listei actuale a medicamentelor compensate. Savu a mai spus că în următoarea perioadă va începe evaluarea completă a listei, din punct de vedere al scoaterii unor medicamente vechi.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a dat în judecată statul român, în trei dosare diferite, pentru nerespectarea dreptului pacienţilor la Sănătate, garantat prin Constituţie, prin faptul că nu a reactualizat timp de ani de zile lista medicamentelor compensate. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunţa, în 17 aprilie, că noua listă de compensate va fi evaluată în totalitate, dar până atunci, din luna mai, pacienţii cu boli rare fără terapie în ultimii ani vor beneficia de medicamente compensate.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ