FONDURI EUROPENE. Absorbţie de 98,41% pentru POS CCE, în septembrie

| 02 sep, 12:57

Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) atinge pragul de 98,41% absorbţie prin transmiterea de către Autoritatea de Certificare şi Plată (ACP) la Comisia Europeană a unei declaraţii de plată, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) publicat pe site-ul propriu.


"Astfel, Autoritatea de Management a intrat în procesul de recuperare a prefinanţării, adică plăţile intermediare plus pre-finanţarea au depăşit 95% din alocarea programului. Menţionăm faptul că, la acest moment, Comisia Europeană va plăti doar 178.916.886 euro din totalul de 265.534.606 euro, aferent declaraţiei menţionate, plăţile către România oprindu-se la un prag de 95% grad de absorbţie, conform regulamentului CE 1083 din 2006", menţionează sursa citată. 

Potrivit MFE, diferenţa de peste 86,6 milioane de euro stinge o parte din prefinanţarea acordată iniţial programului, în valoare de 229,87 milioane de euro. 

La acest moment, din prefinanţarea iniţială au mai rămas 143.262.270 euro, sumă pe care Ministerul o va acoperi odată cu următoarea declaraţie de cheltuieli, pe care a trimis-o joi, la ACP. 

'După acoperirea prefinanţării, declaraţia de cheltuieli de joi va constitui şi un fond de rezervă pentru închiderea programului, fond care va fi recalculat ca urmare a finalizării procesului de închidere, Comisia urmând să plătească soldul final', mai spune MFE. 

Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a rămas, în iulie, la acelaşi nivel ca în luna precedentă, respectiv la 76,69% pe cadrul financiar 2007-2013, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene. 

Astfel, valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană (CE) era de peste 14,6 miliarde de euro, în 31 iulie. În ceea ce priveşte rata absorbţiei efective, respectiv rambursările de la CE, aceasta a crescut cu 3,29 puncte procentuale, la 71,76% (13,6 miliarde de euro). 

Pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice rata de absorbţie curentă era de 90,02%, pe Programul Operaţional Asistenţă Tehnică - 97,71%, pe Programul Operaţional Sectorial Mediu a crescut la 77,45%, pe Programul Operaţional Regional - 83,91%, pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 65,14%, pe Programul Operaţional Sectorial Transport - 68,8%, iar pe Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative - 98,66%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ