Fost ministru al Fondurilor europene: Este o aberație să dai spor de 75% la toți angajații

| 26 ian, 11:15

Guvernul PSD-ALDE intenționează să acorde un spor de 75% din salariu tuturor angajaților din ministerele Agriculturii și Fondurilor europene pentru a remedia scăderile de venituri nete după "revoluția fiscală". Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, consideră că această măsură este iresponsabilă, o adevărată "aberație".

Sporul de fonduri europene este râvnit de toată funcționărimea din administrația centrală, spune Cristian Ghinea. Potrivit acestuia, nimeni nu s-a întrebat: cât vor ajunge banii de „asistență tehnică" primiți de la UE.

"Acum iresponsabilii vor să dea sporul la toți angajații ministerelor Agriculturii si Dezvoltării. Ai, n-ai treabă cu fondurile UE iei spor de fonduri. Evident, dacă vor face asta banii se vor termina chiar din acest an", atrage atenția Ghinea.

Ce trebuie făcut? Revenit la sistemul prin care sporul de fonduri e o primă de performanță, nu un bonus pentru toți angajații, este părere fostul ministru.

"PSD rămâne fără bani dar dă spor la tot poporul

PSD vrea să acorde sporul de fonduri europene de 75% din salariu TUTUROR angajaților de la Agricultură și de la MDRAP.

Sunt iresponsabili! Sporul de fonduri europene este râvnit de toată funcționărimea din administrația centrală. 75% din salariu! Cândva prin anii 2000 a apărut ideea acestui spor. Salariile erau mici în ministere, munca pe proiecte de fonduri necesita expertiză. S-a dat o decizie privind sporul de 75% pentru cei care au performanțe. Atenție: pentru cei care au performanțe.
Apoi sporul a început sa fie luat de TOȚI angajații ministerului. Asta a fost o decizie stupidă a lui Eugen Teodorovici. UE ne dădea bani pentru "asistența tehnică". Adică pentru a ajuta instituțiile să scrie proiecte. Exact ce ne lipsea.
Teodorovici a decis să dea sporul din banii UE, nu de la buget. Și dacă tot e de la alții, să dea la toți din minister. Evident, cum s-a dus vorba de spor, diverse instituții au început să își inventeze atribuții legate de fondurile europene, ca să ia și angajații lor sporul.

Nimeni nu s-a întrebat: dar cât vor ajunge banii de „asistență tehnică"? Nu mai zic că acum asistența tehnică este descurajată de fapt, că dacă dai bani de acolo pentru asta scade din ce a devenit de facto fond de salarii. Ei bine, când eram ministru am cerut o analiză: cât ne vor ajunge banii de la UE pentru spor? A fost dificil să primesc un răspuns și a venit mai degrabă pe căi neoficiale (asta e o poveste în sine, pentru altadată).

La ritmul de cheltuire de atunci banii respectivi se termină în mai 2019. Îl avertizez pe viitorul ministru de la Fonduri Europene că mai are bani de asistență tehnică doar pentru un an. Apoi sporul „de fonduri" va trebui tăiat sau retrecut pe bugetul național.

Acum iresponsabilii vor să dea sporul la toți angajații ministerelor Agriculturii si Dezvoltării. Ai, n-ai treabă cu fondurile UE iei spor de fonduri. Evident, dacă vor face asta banii se vor termina chiar din acest an. Ce trebuie făcut? Revenit la sistemul prin care sporul de fonduri e o primă de performanță, nu un bonus pentru toți angajații.

Această decizie nu va fi populară printre angajați, dar asta e situația. Ce avem acum e o aberație. Care se întinde. Repet pentru viitorul ministru: funia ajunge la par în mai 2019 oricum. Succes!", a scris Cristian Ghinea pe pagina sa de Facebook.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ