Fostul șef al ANI Horia Georgescu rămâne în arest

| 15 mai, 16:34

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri ca fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI) Horia Georgescu să fie judecat în continuare în stare de arest preventiv, în dosarul ANRP.

În arest preventiv rămân și alți inculpați din dosar: Mihnea-Remus Iuoraș, deputatul Theodor Nicolescu, Ingrid Popa-Mocanu, Gheorghe Vișoiu, Florin Hanu și Cătălin Canagiu.

Instanța le-a respins acestora contestațiile față de decizia instanței din 8 mai, prin care s-a hotărât menținerea lor în arest, relatează Agerpres.

Horia Georgescu se află în arest preventiv din 18 martie, el fiind trimis în judecată pe 9 aprilie de DNA, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

Prejudiciul în dosar este de peste 84,5 milioane euro.

În dosar au fost trimiși în judecată deputatul Cătălin Theodor Nicolescu, fost vicepreședinte al ANRP și deputatul Marko Attila-Gabor, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului — Departamentul pentru relații interetnice.

De asemenea, au fost deferite justiției alte nouă persoane care, la data faptelor, fie făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, fie aveau calitatea de experți evaluatori autorizați: Ingrid Zaarour, președinte al ANRP, Mihnea-Remus Iuoraș și Ingrid Popa-Mocanu, vicepreședinți ANRP, Remus Baciu, vicepreședinte ANRP, Cătălin Canagiu, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, Gheorghe Vișoiu, angajat ANRP, Florin Hanu, evaluator autorizat, Cornel Drulă și Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizați ANEVAR.

Potrivit DNA, în ianuarie, Guvernul României — ANRP a sesizat faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

"Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei)", arată DNA.

Procurorii au constatat că, din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare, a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc privind tranzacțiile deja efectuate/ certe cu proprietăți imobiliare similare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ