Franţa în alertă, după atentatul din Strasbourg. Parlamentul european, ÎNCHIS. Atacatorul, vânat

| 12 dec, 09:53

Franţa a ridicat nivelul de alertă la "urgență atentat", după atentatul de la Strasbourg de marţi seara. Mai multe focuri de armă au fost trase, marţi seara, în centrul oraşului. Cel puţin trei persoane au murit şi alte 12 au fost rănite, după ce un bărbat a deschis focul la întâmplare, în mulţime.

 

Victimele sunt în stare critică. Unul dintre răniţi este un militar care patrula în zonă. Incidentul s-a petrecut în apropierea unui târg de Crăciun, în jurul orei 20:00, ora Franţei, 21:00, ora României. Între timp, atacatorul a fost identificat, dar nu a fost prins, deşi a fost rănit într-un schimb de focuri cu poliţia. Potrivit Le Figaro, acesta este un bărbat în vârstă de 29 de ani, cu antecedente.

Franţa a ridicat nivelul de alertă la "urgență atentat", informează Le Figaro. A fost decretată zi de doliu în Franţa în urma atacului armat din Strasbourg.

O anchetă a fost deschisă de Secţia antiterorism din Paris. Atacatorul, care ar fi acţionat singur, a reușit să fugă și este în continuare căutat activ de forțele de securitate.

Potrivit informaţiilor din presă, imigrantul Chérif C., a avut 20 de condamnări pentru infracţiuni de drept comun.

Au fost scene de panică aseară la Strasbourg. Un bărbat a deschis focul în apropiere de piața de Crăciun din oraş. A ucis trei oameni şi a rănit alți 12. Bilanțul morților ar putea creşte, pentru că 6 dintre răniți sunt în stare critică.

Atacatorul a fugit şi este căutat în prezent de sute de polițişti. Autoritățile au activat alerta de atentat, ceea ce înseamnă controale sporite la frontiere, dar şi la piețele de Crăciun din toată Franța. În plus, grădinițele sunt închise, iar la şcoli cursurile sunt suspendate, dar elevii pot sta în clădire.

Poliția a audiat toată noaptea martori, dar şi apropiați ai suspectului, pentru a stabili filmul evenimentelor, pentru a înțelege ce l-a determinat pe atacator să acționeze şi a afla unde se ascunde în prezent.

UPDATE. Autorul atacului armat comis marţi seara în apropierea târgului de Crăciun din Strasbourg se află pe o listă de supraveghere a securităţii de stat la nivel local, au anunţat autorităţile.

Potrivit unor surse citate de Le Figaro, numele atacatorului este Chérif C. Acesta s-a născut în 1989.

O sursă din cadrul poliţiei a declarat că atacatorul, în vârstă de 29 de ani, pe numele căruia există o "fişă S", este cunoscut pentru fapte de drept comun.

Surse citate de presa franceză susţin că, în prezent, autorităţile caută şi un al doilea suspect. "Există indicii că încă un atacator a fost implicat în atentat", spun sursele citate.

Se pare că Poliţia efectuase percheziţii, chiar marţi dimineaţă, în locuinţa principalului suspect. La faţa locului s-ar fi găsit mai multe grenade. Bărbatul, însă, ar fi reuşit să scape şi să se ascundă.

Ministerul român de Externe a anunţat că, până în prezent, nu au fost confirmate victime de cetăţenie română.

UPDATE: Presa franceză a anunţat că bilanţul morţilor a urcat la patru, potrivit Le Figaro, citând surse din poliţie. Ulterior, bilanţul a fost revizuit la trei victime.

În centrul oraşului au fost mobilizaţi sute de agenţi de poliţie, jandarmi şi militari.

UPDATE: Potrivit Le Figaro, atacatorul a fost încercuit de poliţie. Acesta se deplasează pe jos şi, cel mai probabil, în scurt timp va fi capturat. Acesta este un bărbat în vârstă de 29 de ani, cu antecedente, născut la Strasbourg.

Potrivit presei franceze, atacatorul a fost rănit într-un schimb de focuri cu poliţia, dar a reuşit să scape de urmărire.

"Focuri de armă, în centrul oraşului Strasbourg. Oamenii sunt rugaţi să stea în case şi să aştepte clarificarea situaţiei", a scris primarul Alain Fontanel, într-o postare pe Twitter.

Poliţia a închis zona, iar transportul în comun a fost suspendat.

Potrivit martorilor, la început au fost trase două focuri de armă, apoi aproximativ încă zece, în rafale.

Autoritățile fac apel la populație să rămână în casă.

Atacatorul a fost identificat, dar se află în libertate.

Autorităţile au declanşat planul alb de intervenţie la Spitalul Universitar din Strasbourg şi au format o celulă de criză.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost informat despre evenimentele de la Strasbourg. Ca urmare, acesta a decis să scurteze o întâlnire în curs cu parlamentarii LRM (La République en Marche) pentru a monitoriza situația, relatează Le Monde. 

Autorităţile de la Paris au anunţat că tratează incidentul drept atentat.

Europarlamentari români, blocaţi în clădirea Parlamentului European

Mai mulţi europarlamentari români sunt blocaţi în clădirea Parlamentului European, din Strasbourg, din cauza atacului armat de marţi seara. Printre aceştia se numără Cristian Preda, Ioan Mircea Paşcu şi Victor Boştinaru.

"Sunt împușcături în centrul orașului, politia ne-a obligat să rămânem în clădirea Parlamentului (n.r. European) și așteptăm să aflăm exact ce s-a întâmplat. În acest moment, știu că este o victimă într-un bar iar serviciile de ambulanță nu pot ajunge acolo. Operațiunea este în curs, nu am date oficiale", a relatat europarlamentarul Cristian Preda, într-o intervenţie de la Strasbourg, în direct la Realitatea TV, în emisiunea "Jocuri de putere".

”Parlamentul e închis. Cei care au rămas acolo probabil vor dormi acolo. Eu sunt chiar în maşina Parlamentului şi mă îndrept spre hotel. Sper să pot să ajung”, a relatat şi eurodeputatul Maria Grapini, potrivit agerpres.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ