Geoană l-a pus pe Joe Biden să îl sune pe Băsescu

|

De mai multe zile circulă, pe surse, nişte informaţii relativ suspecte despre cât de tare s-ar fi implicat Mircea Geoană în vizita recentă a lui Victor Ponta în SUA. Dacă am fi cârcotaşi, şi nu este cazul, am putea spune că o astfel de informaţie a fost generată tocmai de oamenii domnului Geoană, în încercarea de a mai creşte influenţa sa în interiorul PSD.

În răspunsul dat vineri reporterilor de la Evenimentul zilei, care l-au întrebat pe fostul ministru de Externe dacă a contribuit la vizita lui Victor Ponta în SUA. Încercând din răsputeri să pară modest, Mirecea Geoană a răspuns simplu: “am fost cel care a scris primul text al parteneriatului strategic. M-am bucurat de fiecare dată când un lider, indiferent de culoarea lui politică, a adus o pietricică în plus. Deci da, am ajutat şi la vizita lui Ponta în SUA. A fost o vizită reuşită. Cred că relaţiile cu SUA sunt foarte bune acum.”

Astfel, fostul ambasador a dat un răspuns tipic modului în care s-a comportat de-a lungul timpului pe scena politică autohtonă, încercând să îşi exagereze până la refuz meritele. Există o mare diferenţă între diplomatul Mircea Geoană, care a fost un profesionist onorabil, şi politicianul Mircea Geoană, care a reuşit să piardă nişte alegeri prezidenţiale printr-o mică vizită la spa-ul lui Sorin Ovidiu Vântu. Este evident că Geoană încercă acum să reintre în prim planul politicii din România, legându-se tocmai de cariera diplomaticăpe care a încheiat-o cu succes.

Şi totuşi, această tactică prezintă unele greşeli de logică, având în vedere că Mircea Geoană nu a mai fost de mult în SUA într-o calitate oficială. Chiar şi pe vremea când era ambasador acolo, el era în primul rând reprezentant al statului român, iar după rechemarea sa la Bucureşti, relaţiile bilaterale dintre cele două ţări au continuat sub coordonatele parteneriatului. În diplomaţie sunt importante contactele personale, dar şi mai importante sunt relaţiile instituţionale. Premierul Ponta a avut aranjate întâlnirile la care a participat la Washington prin intermediul Ministerului de Externe şi al Ambasadei României, nu prin intermediul telefoanelor date de Mircea Geoană.

Pornind de la răspunsul domnului Geoană putem, prin reducere la absurd, să ajungem la concluzia că domnia sa a fost cel care a intermediat apelul telefonic de joi seară dintre vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele Traian Băsescu. Astfel, doar prin influenţa acestui guru al diplomaţiei – l-am numit aici pe Geoană – reprezentantul Administraţiei Obama ar fi catadcisit să-i dea un semn de viaţă preşedintelui nostru. În acest caz, strategia lui Mircea Geoană este cel puţin ciudată, din moment ce i-ar fi deschis uşile tocmai lui Băsescu, adică personajului politic care i-a provocat cea mai mare înfrângere politică în alegerile prezidenţiale din decembrie 2009.

Încercarea lui Mircea Geoană de a ne convinge că există o linie privată Dăbuleni-Washington este cel puţin hilară. Fostul lider social-democrat reuşeşte încă o dată să se facă de râs, el nemafiind de mult mare şi tare, nici în politica internă şi cu atât mai puţin în cea externă. Geoană trăieşte doar din amintiri alături de Mihaela, dragostea lui.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ