Gheorghe Nichita, acuzat că a pus aplicaţii de spionaj pe telefonul mobil. Reacţia primarului

| 01 mai, 13:37

Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi, s-a ales cu dosar la DNA din cauza relaţiei cu o angajată a primăriei, pe care a început să o supravegheze. Mobilul ţine mai degrabă de gelozie, decât de fapte de mare corupţie, potrivit presei locale. Edilul va fi dus în faţa instanţei cu propunere de arestare.

UPDATE. Gheorghe Nichita a reacţionat la acuzaţiile procurorilor prin intermediul avocatului său. Marius Striblea, care o reprezintă şi pe Elena Udrea, şi-a vizitat vineri clientul în arest şi a declarat că nu este nimic penal în dosarul lui Nichita, ci doar este vorba despre o relaţie între două persoane private.

”Consider că nu avem de-a face cu un dosar de corupție. Asta e o chestiune care o să iasă din dosar. Din punctul meu de vedere, e o relație între două persoane mai apropiate. Într-un proces trebuie să existe mai multe elemente juridice și mai puține de cancan. Evident că acest dosar are menirea de a-i știrbi imaginea", a spus Marius Striblea, citat de RomâniaTV.

Avocatul a comentat şi detaliul cu supravegherea informativă care apare în dosar, negând însă că ar fi vorba despre folosirea poliţiştilor locali.

”Aici cred că este o exagerare când se spune ca au fost folosiți polițiști locali. Au fost folosiți detectivi. Sunt mai multe elemente de cancan decât juridice”, a spus avocatul.

 

Gelozia primarului Gheorghe Nichita stă la baza dosarului în care este cercetat acum, alături de şefi ai Poliţiei Locale. Potrivit bzi.ro, relaţia primarului cu şefa Serviciului Managementului Calităţii din cadrul primăriei, Adina Samson, a luat o turnură penală în momentul în care primarul, nemaiavând încredere în tânăra sa parteneră, a început să o supravegheze. Pentru aceasta, primarul a apelat la şefii Poliţiei Locale, instituţie subordonată primăriei, care l-au ajutat în acţiunea de filaj.

Procurorii DNA au obţinut probe conform cărora ar fi fost montate inclusiv aplicaţii pe telefonul mobil, astfel încât toate conversaţiile, fişierele foto/video să poată fi accesate din exterior.

Gheorghe Nichita va prezentat vineri Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, el fiind reţinut pentru mai multe fapte. Mai jos, comunicatul DNA, în care sunt prezentate faptele pentru care sunt acuzaţi primarul Nichita şi şefii Poliţiei Locale.

Citeşte şi: Gheorghe Nichita, primarul din Iași, reținut de DNA, după ce a fost audiat timp de peste 7 ore

COMUNICAT DNA

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 30.04.2015 respectiv 01.05.2015, a inculpaților:

NICHITA GHEORGHE, primar al municipiului Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
-instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale)
-instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 
-instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, 
-instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice,

HLIBOCEANU LIVIU MIHAI, director general al Poliției Locale Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
-folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată(3 acte materiale),
-abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

AVÎRVAREI ȘTEFAN, șef serviciu în cadrul Poliției Locale Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
-folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, 
-complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 
-infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 
-acces ilegal la un sistem informatic, 
-operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie-aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, în mod repetat, i-a determinat pe inculpații Hliboceanu Liviu Mihai și Avîrvarei Ștefan, funcţionari publici în cadrul Poliției Locale Iași, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea, să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obținute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

În aceeași perioadă, inculpatul Nichita Gheorghe, cu intenție, i-a determinat pe ceilalți doi inculpați, funcționari publici în cadrul Poliției Locale Iași, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.

În același context, în cursul lunii martie 2015, inculpatul Avîrvarei Ştefan a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei Municipiului Iași, pentru ca aceasta, la instigarea inculpatului Nichita Gheorghe, să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul efectuării unor transferuri bancare în valoare de 2.000 lei în contul lui unui angajat al unei instituții publice, aflată în subordinea acestuia din urmă

Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităților de supraveghere. Acest lucru a avut drept consecință vătămarea intereselor legale ale Primăriei Municipiului Iași și producerea unei pagube în același cuantum patrimoniului acesteia, în scopul de a-i asigura inculpatului Nichita Gheorghe un folos necuvenit.

De menționat, este faptul că activitățile de supraveghere, despre care inculpatul Nichita Gheorghe era ținut la curent în timp real, continuau și atunci când acesta era plecat din localitate.

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avîrvarei Ștefan, determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția acestuia din urmă, în același scop.

Această aplicație de tip “spy”, a fost instalată din dispoziția inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiași luni, primarul municipiului Iași, Nichita Gheorghe, l-a determinat pe inculpatul Avîrvarei Ștefan să acceseze fără drept sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților Nichita Gheorghe, Hliboceanu Liviu Mihai și Avîrvarei Ștefan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca aceștia să fie prezentați, la data de 01 mai 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile."

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ