Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului, a fost ARESTAT PREVENTIV. Tiberiu Urdăreanu, plasat în arest la domiciliu

| 30 oct, 17:59

Primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost arestat preventiv, vineri, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, informează România TV. Procurorii DNA susţin că Nichita primea, printre altele, o cotă de 10% din valoarea contractelor încheiate cu firmele UTI şi IBC în urma unor licitaţii trucate.  În același dosar, instanța a dispus ca omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu să fie plasat în arest la domiciliu.

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, astfel încât Gheorghe Nichita va fi dus în Arestul Poliției Capitalei.

Procurorii DNA au renunțat să mai ceară arestarea preventivă a lui Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, și au solicitat tribunalului arestarea la domiciliu, după ce acesta și-a recunoscut vinovăția.

În dosar, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune față de Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), și control judiciar față de Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI.

Și Iulius Mardarasevici și-a recunoscut vinovăția în fața procurorilor.

Citeşte şi: Referat DNA. Cum se negociau şpăgile în dosarul Urdăreanu. Gheorghe Nichita: "E groasă... suntem monitorizaţi"

Potrivit DNA, în august 2013, în contextul implementării proiectului "Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași", care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI — IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.

Anchetatorii arată că, începând cu luna august 2013, Mardarasevici i-a remis lui Nichita următoarele foloase materiale: bani; reduceri de 30-40% din prețurile unor locuri de cazare la Hotel Marriot București, în perioada 2013-2015, în baza rezervărilor efectuate de SC IBC SRL (aproximativ 15.100 lei); plata în cursul anului 2014 a serviciilor de cazare la o vizită în China, de care au beneficiat Nichita, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri; beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie — februarie 2014 pentru Nichita, în valoare de 20.000 lei.

Citeşte şi: Proprietarul UTI, Tiberiu Urdăreanu, a recunoscut acuzația. DNA cere arest la domiciliu

De asemenea, în cursul anului 2013, Tiberiu Urdăreanu, președinte al Consiliului de Administrație al UTI Grup, la solicitarea lui Nichita, a acceptat să-i remită primarului, prin intermediul firmei IBC, 10% din valoarea contractului, adică suma de 6,9 milioane lei. Aceasta urma a fi dată în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta "contribuția" UTI, iar 20% reprezenta "contribuția" IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru Nichita.

Înțelegerea inițială a fost efectuată între Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) și Urdăreanu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Mihail Tănăsescu, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dați cu titlu de mită.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ