Granturi de 660 milioane de euro pentru 284 de cercetători, acordate de Consiliul European pentru Cercetare

| 27 sep, 2013

Granturi de 660 de milioane de euro vor fi acordate unui număr de 284 de cercetători din 18 ţări, în cadrul noului ciclu de finanţare al Consiliului European pentru Cercetare (CEC), informează Comisia Europeană.

Cu ocazia celui de al şaselea şi ultim concurs de granturi pentru cercetătorii confirmaţi, organizat în cadrul celui de al şaptelea program-cadru de cercetare al UE (PC7), CEC va oferi granturi individuale de până la 3,5 milioane euro, pentru proiecte pe teme ca explorarea limitelor vieţii pe Marte, dezvoltarea unui virus care poate ţinti celulele canceroase, utilizarea fotonicii pentru a restabili vederea la pacienţii cu cataractă, dar şi îmbătrânirea populaţiei în ţările în curs de dezvoltare sau inegalitatea din societăţile capitaliste.

În cadrul prezentului apel, candidaţii selecţionaţi sunt de 27 de naţionalităţi diferite, cei mai numeroşi fiind britanici, germani, francezi, olandezi şi italieni. Beneficiarii granturilor provin din aproximativ 150 de instituţii din 18 ţări diferite din Spaţiul European de Cercetare (SEC):Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda, Italia, Israel, Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Spania, Elveţia, Belgia, Austria, Grecia, Cehia şi Ungaria. Din aceste ultime trei ţări a fost selectat câte un cercetător.

Pentru prezentul concurs, CEC a primit puţin peste 2.400 de cereri, ceea ce reprezintă o uşoară creştere (4,5 la sută) faţă de anul trecut. Datorită granturilor CEC, oamenii de ştiinţă selectaţi în urma apelului vor putea să îşi formeze propriile echipe de cercetare, implicând aproximativ 1.200 de doctoranzi şi postdoctoranzi.

Această sursă de finanţare, una dintre cele mai prestigioase din lume pentru ştiinţa de frontieră, le va permite cercetătorilor confirmaţi şi recunoscuţi să-şi continue cercetarea fundamentală. Următorul apel de propuneri privind granturile pentru cercetători confirmaţi va fi primul din cadrul Orizont 2020, noul program de cercetare şi inovare al UE.

"CEC finanţează cercetătorii care sunt cei mai buni în profesia lor, şi avem nevoie de aceste talente în Europa. Creativitatea şi eforturile lor susţinute creează cunoştinţe, care sunt valoroase prin ele însele, dar care adesea au de asemenea un impact pozitiv asupra economiei şi societăţii noastre. Acesta este motivul pentru care bugetul CEC va beneficia de o suplimentare substanţială a finanţării în cadrul Orizont 2020", a declarat comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn.

Granturile pentru cercetătorii confirmaţi sunt atribuite unor cercetători de înalt nivel consacraţi, de orice naţionalitate sau vârstă, independenţi din punct de vedere ştiinţific şi cu un profil şi rezultate de cercetare recente care îi identifică drept lideri în domeniul sau domeniile lor.

CEC finanţează, de asemenea, tineri cercetători de înalt nivel aflaţi la începutul carierei (ERC Starting Grants) şi oameni de ştiinţă de top deja independenţi (ERC Consolidator Grants).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ