Guvernul a semnat un memorandum cu Banca Mondială pentru asistenţă tehnică acordată instituţiilor publice

| 12 ian, 08:39

Guvernul şi Banca Mondială au semnat, luni, un memorandum de înţelegere, pentru continuarea acordării de servicii de asistenţă tehnică instituţiilor publice româneşti până în anul 2023, care va sprijini Executivul în continuarea reformelor structurale şi de modernizare a administraţiei publice, transmite Agerpres.

Documentul a fost semnat de către Aura Răducu, ministru al Fondurilor Europene, şi Elisabetta Capannelli, manager de ţară la Banca Mondială, în prezenţa premierului Dacian Cioloş şi a lui Cyril Muller, vicepreşedintele BM pentru Europa şi Asia Centrală. 

Înaintea semnării memorandumului, premierul şi ministrul Fondurilor Europene au avut o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale. 

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a declarat că memorandumul de înţelegere creează cadrul de oferire a asistenţei tehnice pentru România în diferite domenii, în special în creşterea capacităţii administrative şi pentru implementarea reformelor structurale pe care Guvernul doreşte să le realizeze în contextul utilizării fondurilor UE pentru perioada 2014 - 2020. 

"Acesta este al doilea memorandum încheiat în acest context cu Banca Mondială. Primul a fost realizat în perioada 2012 - 2015, când pentru 20 de instituţii s-au încheiat 26 de acorduri de finanţare pe o sumă totală de aproximativ 32 de milioane de euro, finanţate din programele europene. Cel de-al doilea acord urmează a se finanţa din programele europene, programul de asistenţă tehnică pentru perioada 2015 - 2020. Acest acord a fost încheiat în contextul discuţiilor purtate între Comisia Europeană şi Guvernul României pentru care au fost încheiate şi se încheie acorduri de finanţare cu cele trei instituţii financiare internaţionale", a spus Răducu. 

Cyril Muller, vicepreşedintele BM pentru Europa şi Asia Centrală, a afirmat, la rândul său, că situaţia economică a ţării noastre este semnificativ mai bună decât acum cinci ani. 

"E o mare plăcere pentru Banca Mondială să sprijine România cu asistenţa tehnică provizorie. În ultimii cinci ani am susţinut permanent programele sectoriale, ca de exemplu reformele din administraţie, educaţie, sănătate, alte sectoare. Şi pe mai departe vom acorda asistenţă Guvernului pentru a implementa programele de reformă şi pentru a utiliza eficient fondurile europene pe care le are la dispoziţie. De asemenea, dorim să sprijinim România în atingerea obiectivelor sale, creşterea economică şi creşterea nivelului de trai pentru toţi cetăţenii. (...) Am avut o discuţie excelentă atât cu ministrul Fondurilor Europene, cât şi cu premierul şi simt că ei sunt încrezători că această asistenţă în care BM aduce o expertiză din toată lumea va ajuta România să-şi atingă obiectivele", a arătat Muller. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, instituţiile publice vor fi principalul beneficiar al acestor servicii de asistenţă care vor fi finanţate din Fondurile Structurale şi de Investiţii Europene (ESIF) din cadrul perioadei de programare 2014 - 2020. Din 2010, aproape 20 de instituţii publice au beneficiat de programul Băncii Mondiale din România prin care s-au pus bazele unei administraţii publice moderne. 

Programul a inclus domenii precum incluziunea socială şi reducerea sărăciei, agricultura, schimbările climatice, politica în domeniul concurenţei, educaţia, integrarea romilor, transporturile şi planificarea urbană. Ca urmare a succesului programelor din ultimii ani, Guvernul a convenit extinderea serviciilor de asistenţă tehnică pentru toate fondurile europene structurale şi de investiţii, inclusiv Fondul European de Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Fondul European de Acvacultura, Piscicultură şi Pescuit. 

În cadrul memorandumului anterior (2012 - 2015) între România şi Banca Mondială au fost încheiate 26 de acorduri de servicii finanţate din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2007-2013 sau din axele de asistenţă tehnică ale programelor operaţionale, pentru 12 instituţii publice centrale din România, în valoare totală de aproximativ 31 milioane de euro", mai menţionează sursa citată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ