Victor Ponta: Se măresc cu 25% salariile actuale pentru tot sistemul sanitar

| 26 aug, 12:14

Guvernul a aprobat miercuri, în şedinţa de guvern, ordonanța de urgență privind majorarea cu 25 % a salariilor personalului din sistemul medical. Obiectiv.info vă prezintă categoriile profesionale care vor beneficia de creşterile salariale.

UPDATE. Guvernul precizează, într-un comunicat de presă, care sunt categoriile care vor benefiacia de majorarea salarială ce va intra în vigoare de la 1 octombrie.

COMUNICAT GUVERN

"Personalul din sistemul public sanitar va beneficia de o majorare cu 25% a salariului brut, a soldei lunare brute/salariului lunar brut, începând cu 1 octombrie 2015, comparativ cu nivelul din luna septembrie a acestui an, stabilește o ordonanță de urgență aprobată astăzi de Guvern.

Măsura a fost luată de Guvern în scopul creșterii motivării personalului din sistemul public sanitar și, implicit, a stopării migrației cadrelor medicale către locuri de muncă din străinătate.

Totodată, prin actul normativ se majorează cu același procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

De aceste creșteri salariale va beneficia personalul din unitățile sanitare publice cu și fără paturi, centrele de diagnostic și tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncționale, unitățile specializate de urgență și transport sanitar publice, inclusiv unitățile sanitare aflate în subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităților penitenciare, personalul din rețeaua de medicină școlară, asistență medicală comunitară, precum și alte unități sanitare și medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății. De asemenea, de aceste majorări salariale beneficiază și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și a serviciilor de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.

Pe cale de consecință, se majorează cu același procent, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută lunară în funcție de care se acordă bursa de rezidențiat. Această modificare va conserva dreptul medicilor rezidenți de a beneficia și după majorarea salarială decisă astăzi de bursa de rezidențiat în cuantum lunar de 670 de lei.  De asemenea, potrivit ordonanței de urgență, medicii rezidenți vor fi incluși în categoria tinerilor specialiști din sănătate, care pot beneficia de închirierea unei locuințe ANL. Astfel, alături de tinerii specialiști din învățământ, și cei din sănătate, inclusiv medicii rezidenți, care au până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe ANL, pot primi repartiții în cel mult trei ani de la implinirea acestei vârste. Locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate sunt proprietate privată a statului. Aceste locuinţe sunt administrate de autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale și ale sectoarelor municipiului București în care acestea sunt amplasate.

Citeşte şi: Victor Ponta, despre Codul Fiscal: Sunt foarte încrezător că va fi votat de Parlament săptămâna viitoare

UPDATE. Premierul Victor Ponta a anunţat la începutul şedinţei de guvern că se va aproba creşterea salariilor cu 25% faţă de nivelul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar.

"Avem ordonanța, e finalizată, prin care prevedem de la 1 octombrie creșterea cu 25% a salariilor actuale pentru tot personalul din sistemul sanitar. Vreau să fiu atât de clar încât toată lumea, care vrea să audă și să înțeleagă limba română, să înțeleagă. E vorba de salariile actuale, 25% la salariile actuale, nu la alte calcule, la alte povești, pentru toată lumea care lucrează în sistemul sanitar", a declarat Ponta, la începutul ședinței de Guvern.

În acest context, premierul a întrebat-o pe Rovana Plumb, ministrul Muncii, dacă a reușit să găsească resurse pentru majorări salariale și la asistenții sociali. La răspunsul ei că nu s-a putut acum, Ponta i-a transmis că așteaptă o soluție.

"Bun, vă aștept, atunci, cu o soluție, pentru că totuși asistenții sociali au activitate la fel de importantă din punctul meu de vedere, ca și cei din sistemul sanitar. Deci, vă rog să găsiți o soluție să păstrăm, totuși, un echilibru", i-a spus prim-ministrul Rovanei Plumb.

El s-a pronunțat totodată pentru continuarea reformelor din Sănătate. "Cred că mai este în continuare mult de făcut și (...) mergem mână în mână creșteri salariale cu reformă în sistem, așa cred că e normal. Dacă s-ar fi putut astăzi să facem cu 100%, cu 200%, aș fi făcut din toată inima, că era corect. Putem astăzi 25%, la anul 25%", a afirmat Ponta.

Premierul a vorbit despre necesitatea unei coordonări între salarizarea din sistemul sanitar și cea din Educație, având în vedere "importanța națională" a celor două domenii.

Citeşte şi: Victor Ponta: Liderii politici să citească datele oficiale pe șapte luni înainte de discuția pe Codul fiscal

Executivul dezbate spre adoptare un proiect de ordonanță de urgență pentru completarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, dar și pentru modificarea și completarea Legii 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, informează Biroul de presă al Executivului.

Premierul Victor Ponta a anunțat săptămâna trecută că salariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie.

"Putem de la 1 octombrie anul acesta (...) să aplicăm o creștere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta înseamnă, dacă datele ministerului și ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane în rețeaua Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale și 12.380 de persoane în ministerele și instituțiile care au propria rețea, Interne, Apărare, SRI și celelalte", declara Ponta, într-o conferință de presă.

Prim-ministrul menționa că pentru această majorare impactul bugetar anual este în jur de 1,7 miliarde de lei.

Ponta preciza că majorarea salarială se va face "în special în baza economiilor făcute de sistemul de Sănătate, după introducerea cardului de sănătate și a celorlalte măsuri de eficientizare".

În ședința de miercuri a Executivului urmează să fie aprobată și o ordonanță privind cazierul fiscal.

Pe agenda reuniunii se mai află o hotărâre privind aprobarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică dintre cele două țări.

Pe relația cu Chișinăul, Executivul urmează să aprobe și un memorandum având ca temă aprobarea negocierii și semnării celui de-al patrulea protocol adițional la Acordul guvernamental România — Republica Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de București, la 27 aprilie 2010.

Executivul va aproba în cadrul aceleiași ședințe și o hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din Fondul de Intervenție la dispoziția Guvernului, pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de secetă și pentru asigurarea debitelor ecologice pe principalele canale, japse și gârle pescărești din Delta Dunării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 aug, 20:20
Doina Balasa
oferta
Oferta - Operator OnLine ! Esti student ,salariat sau liber profesionist si vrei sa-ti suplimentezi veniturile? Incepeti colaborarea cu noi , incheind contract de commission, pentru o activitate noua, usoara si profitabila! Considerati-o mai mult ca pe o afacere decat ca pe un job. Puteti desfasura aceasta activitate acasa la dumneavoastra de la calculatorul personal. Cerinte: - cunostinte minime PC - necesar calculator - conexiune internet - varsta minima 18 ani . Nu necesita experienta intrucat oferim pregatire si suport profesional pana in punctul in care veti reusi sa va descurcati singur in aceasta activitate . Program part-time/full-time .Oferim si cerem seriozitate maxima. Va oferim detalii imediat ce trimiteti textul INFO la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ