UPDATE Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea retrocedărilor. PDL atacă proiectul la CCR

| 17 apr, 2013

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea restituirii proprietăţilor, azi, într-o şedinţă a Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Proiectul de lege este contestat de PDL.

UPDATE 13:05 PDL va ataca săptămâna viitoare la CCR proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor, susţine preşedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga.

"Sunt multe teme pe care le vom ataca. În primul rând, există un proiect de lege în Parlament în acest moment cu această temă iar Guvernul nu avea dreptul să vină cu această asumare şi există un caz clar la Curtea Constituţională când un proiect de lege al Guvernului Boc a fost respins pe această temă.

Apoi, v-am spus, se încalcă dreptul de proprietate al celor care au hotărâri definitive şi cine ştie când vor fi ele puse în aplicare. Sunt foarte multe pe care le vom ridica şi se lucrează la acest raport preliminar de contestare", a precizat Blaga.

Întrebat când va fi depusă contestaţia la CCR, preşedintele PDL a răspuns că va aştepta trei zile, conform procedurii, după care liderii Camerei şi ai Senatului vor anunţa parlamentarii asupra dreptului de a contesta acest proiect de lege.

UPDATE 12:02 Premierul Victor Ponta a cerut scuze tuturor celor care au fost deposedaţi de imobile în regimul comunist, dar mai ales cultelor religioase, cu o menţiune pentru cultul greco-catolic.

Ponta susţine că sistemul compensãrii prin puncte, prevãzut de Legea imobilelor naţionalizate, a fost acceptat de CEDO şi este compatibil cu standardele UE.

Orice altã variantã, precum despăgubirea în bani, ar fi ridicat deficitul la un nivel care nu mai putea fi acoperit, mai crede Ponta.

Proiectul de lege privind retrocedările se referă la restituirea, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România şi conţine un amendament menit să-i oblige pe cesionari să prezinte preţul real la care transmit drepturile litigioase.

Legea va fi adoptată în cazul în care nu este depusă nicio moţiune de cenzură în termen de trei zile de la angajarea răspunderii guvernului.

PDL şi-a anunţat intenţia de a iniţia o moţiune de cenzură, căutând sprijinul UDMR şi al PP-DD. După discuţii avute cu premierul Victor Ponta, cele două formaţiuni au precizat, însă, că nu vor semna o astfel de moţiune.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat, ieri, că democrat-liberalii vor ataca la Curtea Constituţională a României (CCR) acest document. Acelaşi anunţ l-a făcut la începutul săptămânii şi preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu. 

La şedinţa de astăzi, condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi-au înregistrat prezenţa 401 parlamentari. Este pentru prima dată când Guvernul Ponta îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ