Hainele purtate de Napoleon I în ajunul şi în ziua morţii vor fi scoase la licitaţie în martie

| 29 ian, 2014

Hainele purtate de Napoleon I în ajunul şi în ziua morţii, păstrate de valetul său, vor fi vândute la licitaţie în luna martie de casa Osenat, informează AFP.

'Este extrem de emoţionant. Avem de-a face cu viaţa împăratului în ceea ce are ea mai personal, mai intim', a declarat AFP Jean-Pierre Osenat, care organizează licitaţia pe 23 martie, la Fontainebleau (regiunea pariziană). 

Hainele purtate de Napoleon I în timpul captivităţii pe insula Sfânta Elena şi în ziua în care a murit, pe 5 mai 1821, la 51 de ani, au fost adunate şi păstrate de Achille Archambault (1792 - 1858), intrat în serviciul împăratului pentru a se ocupa de cai. L-a însoţit în exil şi a fost în cele din urmă valetul său. 

Cămaşa de batist purtată de Napoleon pe 4 mai 1821, în ajunul morţii, este estimată la o valoare între 30.000 şi 40.000 euro. Mânecile cămăşii purtate pe patul de moarte vor fi prezentate şi ele la licitaţie, valoarea lor fiind evaluată între 8.000 şi 10.000 euro. Valetul a păstrat şi fâşii de batist, tăiate probabil dintr-o cămaşă. 'Împăratul le-a folosit când a fost bolnav în Sfânta Elena', nota Archambault. Au o lăţime de 16 cm şi sunt evaluate între 5.000 şi 6.000 euro.

Printre obiectele pe care colecţionarii le vor putea achiziţiona la licitaţia din martie se numără şi două batiste, un cuţit de tăiat hârtie şi un baston cu măciulie de fildeş. 

Napoleon I a fost exilat în insula Sfânta Elena după înfrângerea de la Warterloo (18 iunie 1815). S-a predat englezilor, care l-au exilat în luna octombrie a aceluiaşi an pe insula din Oceanul Atlantic, cu puţine locuri favorabile acostării, ceea ce o făcea uşor de observat şi apărat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ