'Hormonul dragostei' ar putea ajuta la tratarea anorexiei

| 13 mar, 2014

Un hormon eliberat în timpul nașterii și al relațiilor sexuale poate fi folosit ca tratament pentru anorexia nervoasă, au indicat două studii realizate de cercetători britanici și coreeni, relatează joi BBC.

Oxitocina, un hormon pe care organismul îl eliberează de regulă în timpul relațiilor sexuale, al nașterii și al alăptării, este folosit deja ca tratament pentru o vastă gamă de afecțiuni de ordin psihiatric și s-a demonstrat că are efecte benefice și în cazul persoanelor care suferă de autism.

După o doză de oxitocină, pacienții care au luat parte la noile studii au fost mai puțin obsedați de mâncare și de imaginea propriului corp, cum sunt de regulă cei care suferă de anorexie — o tulburare psihică ce afectează una din 150 adolescente în Marea Britanie.

Conducătoarea celor două studii, prof. Janet Treasure, expert în tulburări de alimentație la Institutul de Psihiatrie de pe lângă King's College din Londra, a salutat potențialul pe care l-ar avea un tratament bazat pe noile cercetări, dar a precizat că înainte de stabilirea unui tratament va fi nevoie de studii mai ample, cu un număr sporit de participanți.

Colegul său Youl Ri-kim, de la Universitatea Inje din Seul (Coreea de Sud), a remarcat că în prezent nu există tratamente farmacologice eficace împotriva anorexiei și noile cercetări semnalează un progres în acest sens.

La solicitarea BBC, Leanne Thorndyke, responsabilă a organizației britanice de caritate Beat, și-a exprimat speranța că studiile vor permite identificarea unor metode eficiente de tratare a tulburărilor de alimentație, apreciind însă că probabil acest lucru nu se va întâmpla într-un viitor prea apropiat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ