Îl foloseşti DES în Bucătărie, dar nu ŞTIAI de proprietăţile sale MIRACULOASE

| 16 iul, 2014

Cimbrul este planta pe care gospodinele nu uită să o folosească la condimentarea bunătăţilor culinare, însă puţini ştiu şi despre efectele ei vindecătoare.

Cele trei specii de cimbru (de gră­di­nă, de cultură şi de câmp) au în apa­renţă aceeaşi înfăţişare, micile deose­biri constând în dimensiunea lor, as­pec­tul frunzelor şi coloritul diferit al florilor.

Cimbrul de cultură creşte sub formă de tufă globuloasă, cu tulpină lemnoasă, având talia cea mai mare din­­­tre speciile de cimbru. Are frunze mici, iar florile, tot mă­runte, sunt de culoare alb-roz, aşe­za­te la subsuoara frunzelor supe­ri­oare. Prezintă interes pen­tru marii procesatori de plan­te medicinale, care obţin un ulei esenţial (Aetheroleum thymi) care reprezintă ma­teria primă pentru obţinerea de me­dica­men­­te pentru uz intern sau ex­tern.

Cimbrul de grădină are tulpina dreaptă şi foarte ramificată, iar florile mici, dis­puse în vârful ramificaţiilor, sunt de culoare vio­lacee sau alburie. Este nelipsit din grădina cu legume din jurul casei, plantându-se primăvara, odată cu aces­tea.

Toate cele trei specii au un miros caracteristic, foar­te aromat, uşor de identificat, mai pronunţat prin frecarea frunzelor, scrie formula-as.ro.

În scopuri terapeutice se folosesc părţile aeriene ale cimbrului (ramificaţiile tinere, mai puţin lem­noa­se, împreună cu frunze şi flori).

Preparate din cimbru pentru uz extern

Oţet medicinal
Mod de preparare: 20 de gra­me cimbru uscat şi mărunţit se ţin la macerat, timp de 10 zile, în 500 ml oţet, de preferat obţinut din vin. Se agită de 2-3 ori, după care urmează filtrarea şi con­servarea în flacoane brune.

Ulei terapeutic
Folosind uleiuri vegetale la pre­­pararea reme­diilor din Cimbru (ca şi în cazul altor plante aro­ma­tice), obţinem produse foarte bo­gate în principii active, prin faptul că uleiul esenţial din păr­ţile aeriene ale Cimbrului este solubil în uleiu­rile vegetale.
Mod de preparare: 10 grame de cimbru uscat şi mă­­runţit se fierb câteva minute împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui pe baie de aburi, în flacoane de sti­clă. Se lasă în repaus timp de două zile, după care se filtrează. Se păstrează la loc răcoros, ferit de lumină.

Tratamente

* Boli hepato-biliare - hepatite, colecistite, litiază biliară, colici biliare

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, după masă, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Notă: Condimentarea preparatelor gastronomice cu Cimbru, pe lângă efectul gustativ plăcut, ajută şi la accelerarea digestiei, uleiurile volatile din Cimbru contribuind la declanşarea secreţiei biliare din ficat (efect coleretic) şi la drenarea bilei (fierii) în tubul di­ges­tiv (efect colagog, adică menţine bila în stare flui­dă şi nu îi permite să treacă în starea de gel). "Bila leneşă", destul de frecventă, mai ales la femei, este o cauză a formării de calculi biliari la nivelul vezicii biliare. O secreţie insuficientă de bilă declan­şează aşa-numitul disconfort digestiv "mi s-a aple­cat", care se manifestă după o masă copioasă, în special cu mâncăruri bogate în proteine şi grăsimi, sub for­mă de dureri de cap, fotofobie (intoleranţă la lumi­nă), ameţeli sau chiar vomă.

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii

Infuzia: se administrează călduţă, câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după mesele principale.
(Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern sub formă de inhalaţii.)


* Boli virale - răceală, gripă, guturai

Infuzia: se administrează călduţă, după masă, câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei, după masă.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează cu frecţii loca­le, folosind oţetul sau uleiul medicinal de cimbru.

* Bolile sistemului nervos central - insomnii, anxietate, nervozitate

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, în­dul­cite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ