Leguma incredibilă care vă face să trăiţi mai mult. Scăpaţi uşor şi ieftin de cel puţin 20 de AFECŢIUNI

| 06 iun, 2014

Aliment apreciat in antichitate pentru virtutile sale terapeutice, tonice si antiinfectioase, ceapa este un factor de sanatate si de longevitate. Bulgarii, care mananca multa ceapa, au un mare numar de centenari.

Principalii constituenti cunoscuti ai cepii sunt: zaharul, vitaminele A, B, C; sarurile minerale – sodiu, potasiu, fosfat si nitrat calcarosi, fier, sulf, iod, siliciu; acizi – fosforic si acetic; disulfura de alil si de propil; ulei volatil; glucochinina; oxidaze; diastaze (acestea din urma sterilizate prin caldura); principii antibiotice.

Mod de folosire:

* Contra gripei: lasam sa se macereze doua cepe taiate in felii subtiri in 1/2 litru de apa. Un pahar de macerat intre mese si un alt pahar la culcare, vreme de vreo cincisprezece zile.
* Contra diareilor: o mana de foi subtiri (brune) de ceapa la un litru de apa; lasam sa dea in clocot 10 minute: 1/2 litru pe zi.
* Contra diareii sugarilor: infuzam, timp de 2 ore, trei cepe taiate intr-un litru de apa in clocote. Indulcim cu zahar.
* Contra parazitilor intestinali: lasam sa se macereze 6 zile o ceapa mare taiata felii intr-un litru de vin alb. Un pahar in fiecare dimineata, la sculare, timp de o saptamana, cu luna in declin. Se reia timp de 2 sau de 3 luni.
* Contra reumatismelor: decoct cu 3 cepe taiate, necuratate de foitele invelitoare, intr-un litru de apa; se fierb 15 minute, se strecoara si se ia cate un pahar dimineata si la culcare.
* Contra litiazei biliare: o ceapa mare, taiata fin, 4 linguri cu ulei de masline, 150 g de apa si 40 g de untura nesarata. Se lasa sa fiarba 10 minute. Se bea foarte calda mai multe seri la rand. Dupa doua ore, la culcare, se ia un decoct de crusin (2-5 g de scoarta uscata la o ceasca). Dupa fierbere, se lasa sa infuzeze la rece 4-6 ore. Tratament se face o data pe an.
* Contra migrenelor: cataplasme cu felii de cepe crude aplicate pe frunte.
* Contra retentiei urinei, contra oliguriei: cataplasme de cepe crude pe partea de jos a abdomenului.
* Contra negilor: amestec ceapa + sare marina + argila in parti egale. Sau: scobim o ceapa si umplem cavitatea cu sare de mare; frecam negul, dimineata si seara, cu lichidul obtinut. Sau: frecam negii cu o jumatate de ceapa rosie.
* Contra intepaturilor de viespi, de insecte: frecam locul, timp de 1-2 minute, cu o bucata de ceapa (sa nu uitam sa smulgem acul).
* Contra abceselor, furunculelor, hemoroizilorC: cataplasme de cepe coapte. O ceapa coapta in cuptor, calda, face sa colecteze abcesele, flegmoanele, furunculele.

* Panaritiu: sa-l inconjuram cu o pojghita de ceapa.
* Contra degeraturilor, a crapaturilor, a juliturilor: comprese cu suc de ceapa.
* Contra plagilor, taieturilor, ulcerelor, arsurilor: pojghita fina care desparte fiecare strat al cepei constituie un pansament aseptic. Se aplica pe leziune, se acopera cu o panza subtire si se panseaza.
* Contra pistruilor: frectionati cu un otet in care am pus la macerat cepe sparte sau frectii cu suc de ceapa.
* Impotriva tantarilor: sa se puna in ureche vata imbibata cu suc de ceapa.
* Contra surditatii: sa se amestece 30 g de suc de ceapa si 30 g de rachiu si sa se incalzeasca; 3 sau 4 picaturi in ureche, de 3 ori pe zi, dintre care una la culcare.
* Contra nevralgiilor dentare: sa se aseze in cavitatea dintelui un tampon de vata imbibat cu suc de ceapa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ