În România, lemnul se fură cu maşina fără număr. FOTO/VIDEO

| 20 mai, 20:30

În plin scandal național și internațional legat de tăierea ilegală a pădurilor, hoţii își bat pur și simplu joc de stat.

Un camion ticsit cu zeci buşteni a fost filmat marţi după-amiază, 19 mai 2015, în comuna Gura Caliţei din judeţul Vrancea, pe DJ 204 P, fără numere de înmatriculare. Un localnic a sunat la "Radarul Pădurilor" iar operatoarele au motivat că, dacă nu le este comunicat numărul de înmatriculare, nu pot verifica dacă trasportul este legal sau nu. Camionul a fost filmat exact într-o porţiune în care drumul a fost rupt de alunecările de teren, unde circulaţia auto este restricţionată.

La prima vedere, vehiculul filmat pare a fi un camion militar model ZIL-131, 6×6, proiectat în 1967 Uniunea Sovietică, folosit iniţial ca platformă pentru lansatoare de rachete. Cei care exploatează pădurile folosesc asemenea maşini de provenienţă rusească tocmai pentru că pot circula pe drumuri forestiere, greu accesibile.

Radarul Pădurilor este un sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din pădure şi până devine mobilă sau iese din ţară, în timp real. Prin Hotărârea de Guvern nr. 470/2014 s-a stabilit că, începând cu data de 8 octombrie 2014, toate transporturile de lemn, cu excepţia lemnului “pentru foc”, în volum de până la trei metri cubi, transportat cu atelaje, să se facă obligatoriu folosind acest sistem informatic. Cetățenii care observă un transport de lemne care li se pare suspect, pot apela la 112 și pot comunica numărul de înmatriculare al transportului respectiv, operatorii având obligația să verifice pe loc dacă acel transport de lemn se face sau nu conform legii.

caruta lemne taiate

Tag-uri: Cod silvic, furt, lemn
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ