Industria IT și-a dublat veniturile în 6 ani în România, ajungând o piață ce valorează aproximativ 5 miliarde de euro

| 11 dec, 15:04

Numărul companiilor din IT la nivel național a crescut în perioada 2011 - 2016 de la 9.823 la 14.339 și se previzionează că la finalul anului 2017 se va depăși numărul de 17.000, cifra de afaceri cumulată a firmelor de IT dublându-se în ultimii 6 ani, la 5 miliarde de euro, conform unui studiu al Asociației Române pentru Industria Electronică și Software Transilvania, remis luni AGERPRES.

În perioada 2011 — 2016, s-au înregistrat, practic, cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic, în contextul în care segmentul IT deține o pondere din ce în ce mai crescută în economia națională, depășind, împreună cu domeniul tehnologiilor comunicării, 6% din PIB.

În cele 14.339 firme înregistrate în anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajați, numărul acestora crescând cu 75% în ultimii șase ani. Mai mult decât atât, în perioada analizată, se remarcă dublarea numărului de start-up-uri, ceea ce indică apariția pe piață și a tinerilor antreprenori, promotori de noi idei, noi soluții și o nouă atitudine în business, completând astfel companiile cu experiență care au crescut în ritm susținut în ultimii ani.

Capacitatea acestor start-up-uri de a rezista unei concurențe puternice constituie una dintre mizele pieței de IT, miză care suscită interesul tuturor specialiștilor, fiind una din premisele continuității cu succes a acestui domeniu.

Capacitatea de business dezvoltată de companiile de IT este reliefată și de dublarea cifrei totale de afaceri în 6 ani. O piață de aproape cinci miliarde de euro reprezintă un segment important în orice calcul previzionist.

La nivel național, se observă un trend de scădere a numărului de companii mici cu 1-4 angajați și o creștere a numărului de companii fără nici un angajat. Dacă în 2011 ponderea companiilor de IT care nu aveau nici un angajat era de 27%, în 2016 acest procentaj a crescut la 35,5% din totalul firmelor de IT.

Acest trend este unul îngrijorător din perspectiva faptului că rata de creștere a angajării de personal nou este în scădere relativă și numărul companiilor de IT fără nici un angajat reprezintă o treime din totalul companiilor de IT.

Astfel, tot mai multe companii de IT găsesc dificil să recruteze resursa umană și tot mai mulți angajați din IT preferă să își înființeze propria companie, fapt care se reflectă și în evoluția numărului de start-up-uri.

În intervalul 2011-2016, numărul start-up-urilor aproape s-a dublat (de la 1.806 start-up-uri în 2011, la 3.795 start-up-uri în 2016), iar ponderea lor în totalul companiilor a crescut de la 18,4%, în 2011, la 26,5%, în 2016. Se remarcă ponderea mare a start-up-urilor din Cluj-Napoca, unde, în decurs de 6 ani, creșterea acestui tip de business a fost de 281%.

Studiul național al ARIES cuprinde, atât o analiză la nivel național, cât și o analiză comparativă realizată pe companiile din centre urbane din România (Cluj-Napoca, București, Iași, Timișoara, Brașov și alte municipii). Din această perspectivă, Cluj-Napoca poate fi considerat principalul pol de business IT din România, după București.

Numărul companiilor de IT a crescut în Cluj Napoca cu peste 75% față de 2011, mult peste media națională. Luând în calcul și noile companii apărute în urma programelor guvernamentale precum ''Start-up Nation'', în prezent se poate vorbi despre dublarea acestui număr. În cele 1.235 de companii din IT din Cluj-Napoca lucrează 14.036 angajați, reprezentând 8,7% din total salariaților municipiului (161.610 pe 2016 — conform datelor INS). Dacă se iau considerare și alte forme de colaborare (PFA, microîntreprinderi), numărul clujenilor care lucrează în IT depășea, la nivelul anului trecut, 20.000 de persoane.

Studiul a fost realizat de firma de cercetare Encore Research la solicitarea ARIES Transilvania, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Cluj-Napoca.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ