ING: Blocarea acordului cu FMI de către preşedinte are consecinţe limitate în pieţe

| 03 dec, 2013

Blocarea acordului cu FMI de către preşedinte are consecinţe limitate în pieţe, iar leul va continua să fie tranzacţionat în intervale înguste, se arată într-un raport al ING Bank România.

"Leul a ieşit din starea de amorţire ieri seară, când s-a depreciat în urma informaţiei legate de refuzul preşedintelui de a semna memorandumul cu FMI. Acest fapt ar putea întârzia evaluările trimestriale ale FMI, întrucât acordul Stand-By va fi în continuare în vigoare, însă nu va fi şi operaţional, aşa cum preciza ministrul bugetului. Preşedintele a citat creşterea accizelor la combustibili (incluse în planul de buget pe 2014 agreat de Guvern cu FMI) drept motiv pentru poziţia sa. Ultima mişcare vine în urma unor comentarii recente ale preşedintelui care a spus ca nu va semna Legea bugetului în forma actuală. Însă acest lucru va întârzia doar adoptarea planului actual pe buget, care ar putea trece prin Parlament chiar astăzi şi cel mai târziu vineri. O astfel de întârziere cauzată de preşedinte va determina probabil adoptarea Legii bugetului la finalul lui decembrie", se menţionează în raport, citat de Agerpres.

Potrivit economiştilor ING Bank, reacţia iniţială a pieţelor la informaţiile de luni a fost limitată, leul depreciindu-se cu circa 100 pips (Pip - Percentage in Point n.r.) până la 4,4450 lei/euro şi adăugând încă 100 pips în debutul şedinţei de astăzi. Aceştia susţin că astăzi se aşteaptă la consecinţe limitate şi în cazul unei mai puţin iminente ruperi a înţelegerii cu organismele financiare internaţionale, dat fiind faptul că actualul acord este de tip preventiv şi probabil ca investitorii ar putea avea încredere că autorităţile din România au învăţat până acum lecţia disciplinei fiscale.

"Pe lângă toate acestea mai este şi compactul fiscal pe care România trebuie să îl urmeze şi după sfârşitul acordului cu FMI/Comisia Europeana/Banca Mondială. Pentru astăzi ne aşteptăm ca leul să continue să fie tranzacţionat în intervale înguste, întrucât aceasta este una dintre cele mai liniştite zile ale unui calendar economic destul de încărcat în această săptămână", se mai arată în raport.

Marţi, în jurul orei 11,30, pe piaţa interbancară, euro se tranzacţiona la 4,4650 lei, în creştere cu 0,65% faţă de cotaţia oficială de luni de 4,4359 lei/euro şi a coborât la ora 12,00 la 4.4604 lei/euro (0,55%), dar cu tendinţă de scădere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ