INS: Cifrele care definesc România după un sfert de secol de capitalism

| 28 dec, 10:24

Institutului Naţional de Statistică arată că numărul de salariaţi a scăzut aproape la jumătate, în timp ce numărul de pensionari a crescut, iar datoria externă a depăşit 90 de miliarde de euro din 1989 până în prezent.

Produsul Intern Brut al României este de aproape patru ori mai mare faţă de cel din 1989, dar, cu toate acestea, ocupăm penultimul loc în Uniunea Europeană, în faţa Bulgariei.

Principala diferenţă a economiei de astăzi, faţă de cea de acum 26 de ani, este că s-au înmulţit firmele cu capital privat, faţă de cele aflate sub controlul statului român, potrivit statisticilor, notează RomâniaTV.net.

Citește și:  Pensia medie lunară a ajuns la 893 lei, în creştere cu 0,1%. Dar numărul pensionarilor a scăzut

Anii de criză financiară şi-au pus amprenta şi asupra forţei de muncă. După 1990, nu s-au mai făcut foarte multe angajări. Atât din cauza privatizărilor, dar şi a desfiinţării a multor companii de stat, scrie B1 tv. Rezultatele arată că numărul de salariaţi a scăzut la aproape jumătate. În schimb, a crescut numărul de pensionari.

Statisticile mai arată că doar jumătate din populaţia aptă de muncă are statut de salariat.

Deşi a crescut numărul celor cu studii superioare, ţara noastră este în urma altor state europene, unde media este de 24 de procente. A crescut şi numărul de locuinte, însă doar cu 10% de la Revoluţie încoace, scrie . Piaţa construcţiilor din România valorează aproape 9 miliarde de euro, anual.


La capitolul Sănătate, cifrele statisticienilor arată că numărul de paturi din spitale a scăzut cu mai mult de o treime în ultimii 26 de ani.

Şi natalitatea a ajuns la cel mai redus nivel de după război. În 2014 s-au născut cu 40% mai puţin bebeluşi decât în anul 1990.

În materie de preferinţe alimentare, românii s-au schimbat mult din 1989 până în prezent.

Consumul de carne a scăzut cu 4%, iar specialiştii sunt de părere că acesta este cea mai şocantă schimbare, având în vedere că înainte de '89 magazinele erau goale. Şi consumul de unt este de trei ori mai scăzut. Pe de altă parte, consumul de bere s-a dublat, iar cel de margarină s-a triplat.

Tag-uri: ins, pensionari, salariati
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ