Pensia medie lunară a ajuns la 893 lei, în creştere cu 0,1%. Dar numărul pensionarilor a scăzut

| 16 dec, 10:25

Numărul mediu de pensionari în trimestrul III al anului în curs a ajuns la 5,297 milioane de persoane, în scădere cu 10.000 persoane faţă de trimestrul precedent, iar raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 10 la 10, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pensia medie lunară a fost de 893 lei, mai mare cu 0,1% faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 886 lei. Raportul dintre pensia medie de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi fără contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 58,2% (comparativ cu 58,6% în trimestrul precedent). 

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 102,2%. 

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti la 17 la 10 în judeţul Giurgiu. 

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (711 lei în judeţul Giurgiu faţă de 1.122 lei în Municipiul Bucureşti). 

Conform sursei citate, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 88,4% în totalul celor de asigurări sociale. 

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (74%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii - anticipată şi anticipată parţial- au reprezentat 2%. 

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizaţie socială), în trimestrul III 2015, a fost de 624.100 persoane, din care: 492.200 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 10,5% din totalul pensionarilor din această categorie; 131.900 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 28,9% din totalul acestora.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ