INS: Salariul mediu a crescut în aprilie. Pe ce dau românii cei mai mulţi bani în fiecare lună

| 06 iun, 2014

Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu a crescut fata de anul trecut cu 4,5%, iar un angajat primeste lunar, in medie, 1.700 de lei.

Dupa ce consumul a inceput sa creasca in 2014, s-au marit si incasarile firmelor, iar unii patroni si-au permis sa le majoreze salariile angajatilor.

Este adevarat, cu numai 74 de lei. Daca in aprilie anul trecut salariul mediu era de 1.680 de lei, in aprilie anul acesta a trecut de 1.730 de lei. Din pacate, scumpirile din ultimele luni au temperat cresterea.

Dupa ce inflatia a taiat din venituri, surplusul la salariu, cu care ramane romanul, este de 50 de lei. Cat poate sa-si cumpere din acesti bani intr-un magazin? Portocale, paine, salam, branza, carne si niste oua. Cei care au beneficiat de salariu sustin, insa, ca banii dispar la fel de repede, pentru ca toate s-au scumpit.

Potrivit datelor INS, romanii dau cei mai multi bani pe alimente. Cheltuielile casnice, adica utilitatile, consuma 20%, iar educatia, 0,5% din venituri.

"Noi am observat de Paste o crestere de 25% in 2014 fata de 2013. Speram sa fie si mai mare", spune Ana Maria Florea-Harrison, reprezentantul unui hipermarket.

"Patronii rationali inteleg perfect sa-si plateasca mai bine angajatii. Companiile se confrunta in 2014 cu multiple provocari. Salariul nu se da dupa cresterea costurilor vietii, ci dupa profitabilitatea din firma respectiva", explica Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Potrivit analistilor, cresterea consumului va atrage dupa sine si cresterea productiei, iar salariile se pot mari din nou.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ