Instanţa supremă dă verdictul, în cazul foştilor miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy, peste 2 săptămâni

| 05 noi, 2013

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au stabilit să pronunţe la 19 noiembrie decizia în procesul foştilor miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy din aşa-numitul dosar al privatizărilor strategice.

Instanţa supremă va da un verdict, în cazul foştilor miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy, peste 2 săptămâni. La ultimul termen al procesului, marţi, inculpaţii şi-au susţinut nevinovăţia în faţa instanţei, conform Mediafax.

Codruţ Sereş a declarat că sectorul distribuţiei de energie electrică "nu poate fi calificat drept un sector care să aducă atingere siguranţei naţionale". "Accept că populaţia trebuie să beneficieze de pe urma oricărei privatizări. În egală măsură, însă, preţul care se livrează se supune Agenţiei de Reglementare. Prin urmare, statul are dreptul să controleze tot ce face o companie privată", a menţionat Sereş.

Fostul ministru al Economiei a ţinut să adauge că legislaţia invocată de procurori în rechizitoriu nu este aceeaşi cu cea din perioada în care el a fost membru al Guvernului.

"Vorbim de un context cu totul diferit în 2005 faţă de legislaţia opozabilă din '91, care a fost formulată în rechizitoriu, în condiţiile în care, în 2005, România era ţară membră NATO, se pregătea pentru aderarea în Uniunea Europeană. În rechizitoriu se face referire la o legislaţie din 1991, când duşmanul României era în altă parte faţă de momentul 2005-2006", a explicat Sereş.

Pedepse cu executare

La termenul de luni al procesului, procurorul DIICOT a cerut, pedepse cu executare pentru foştii miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy, precum şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosarul privatizărilor strategice, după ce a arătat că dovezile de la dosar probează infracţiunile de care aceştia sunt acuzaţi.

Anchetatorul a arătat că toate dovezile DIICOT probează aderarea, sprijinirea şi complicitatea la faptele unui grup infracţional organizat, precum şi fapta de trădare prin transmiterea de secrete, pentru care este judecat Şereş.

Procesul foştilor miniştri Şereş şi Nagy a avut nu mai puţin de 60 de termene, iar soluţia va putea fi atacată la completul de cinci judecători al Înainte Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În 30 martie 2009, foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane, în dosarul privatizărilor strategice, fiind acuzaţi de aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Codruţ Şereş este acuzat şi de trădare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak şi Mircea Călin Flore s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de complicitate la spionaj.

În sarcina celor şase inculpaţi s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC - OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ