Iohannis: Războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei ne arată tuturor că trebuie să protejăm în mod permanent

| 02 iun, 15:20

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Eroilor, că războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei „ne arată tuturor că trebuie să protejăm în mod permanent valorile democratice şi pacea durabilă, pentru ca noi şi urmaşii noştri să trăim într-o lume sigură şi prosperă”.

 

„Celebrăm astăzi, odată cu Înălţarea Domnului, Ziua Eroilor noştri care, în decursul veacurilor, s-au jertfit pentru apărarea şi reîntregirea ţării, pentru ca naţiunea noastră să se dezvolte în libertate şi democraţie. Este o zi cu dublă semnificaţie şi aceasta nu întâmplător, pentru că istoria şi credinţa au fost întotdeauna repere şi surse de putere şi de inspiraţie pentru realizarea idealurilor noastre naţionale. Punte peste veacuri, Ziua Eroilor este un emoţionant prilej de a cinsti cu recunoştinţă memoria înaintaşilor noştri. Astăzi, când la graniţele ţării noastre vedem lupta dramatică a unui popor pentru suveranitatea şi libertatea sa, preţuim şi înţelegem cu atât mai mult importanţa sacrificiului eroilor noştri. Toţi cei căzuţi pe câmpurile de luptă şi-au dat viaţa pentru ca noi să trăim, astăzi, într-un stat membru al familiei europene şi euro-atlantice, în care domnia legii este garantată, iar drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor săi sunt protejate. În această zi, aducem un pios omagiu şi militarilor noştri care au plătit, în ultimele decenii, preţul de sânge în teatrele de operaţii unde Armata României a îndeplinit misiuni ca parte a angajamentelor asumate de ţara noastră, alături de aliaţi şi parteneri, pentru a face lumea mai sigură. Vom fi întotdeauna recunoscători eroilor noştri - militari, pompieri, medici şi asistenţi medicali, cunoscuţi şi anonimi, care, în virtutea exigenţei profesiei lor, s-au sacrificat pentru a salva alte vieţi sau pentru a oferi siguranţă semenilor lor”, a afirmat Klaus Iohannis, joi cu prilejul Zilei Eroilor.
El a mai declarat că, în contextul actualelor provocări, trebuie luate toate măsurile necesare pentru ca cetăţenii acestei ţări să fie în siguranţă.
„Generaţie după generaţie, noi, românii, reînnoim angajamentul nostru faţă de valorile fundamentale care au făcut posibilă dezvoltarea statului nostru modern: dragostea de ţară, curajul, abnegaţia, ataşamentul faţă de libertate şi dreptate, democraţie şi statul de drept. Acum este rândul nostru să contribuim la progresul României moderne. Trebuie să înţelegem provocările cu care ne confruntăm şi să luăm toate măsurile necesare pentru ca cetăţenii noştri să fie în siguranţă şi să nu aibă de suferit în această perioadă marcată de volatilitate. România este un aliat puternic şi respectat în cadrul NATO, un stat membru ferm angajat în Uniunea Europeană şi un partener strategic important al Statelor Unite ale Americii. Astăzi, mai mult decât oricând în istoria noastră, beneficiem de garanţii de securitate care ne conferă încredere în viitor. Armata României este modernă şi profesionistă şi se află în plin proces de înzestrare şi consolidare a structurii de forţe. În plus, aproximativ 4.000 de militari aliaţi se instruiesc pe teritoriul ţării noastre împreună cu forţele armate române, în cadrul procesului de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre.  Războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei ne arată tuturor că trebuie să protejăm în mod permanent valorile democratice şi pacea durabilă, pentru ca noi şi urmaşii noştri să trăim într-o lume sigură şi prosperă. Împreună cu aliaţii din NATO şi partenerii din Uniunea Europeană suntem uniţi, hotărâţi şi solidari în faţa agresiunii militare a Rusiei, care riscă să pericliteze climatul de securitate pe continentul nostru”, a completat şeful statului.
Preşedintele României a mai spus că „eroii noştri, conştienţi de pericolele la care se expun, au pus mai presus de orice patriotismul, datoria faţă de ţară şi au ales să lupte până la capăt pentru binele comun, pentru libertate şi pentru dreptate”.
„Devotamentul, curajul, perseverenţa şi spiritul lor de sacrificiu trebuie să ne inspire în tot ceea ce facem şi să ne ghideze paşii spre îndeplinirea unor obiective naţionale, care întotdeauna depăşesc cu mult limitele preocupărilor individuale. Este esenţial să ducem mai departe spiritul şi valorile noastre fundamentale naţionale şi să oferim tinerelor generaţii repere morale şi îndrumare, să le dezvoltăm cunoaşterea şi abilităţile, să le cultivăm spiritul civic şi dăruirea. Avem aceeaşi responsabilitate faţă de memoria eroilor noştri, dar şi faţă de generaţiile care vor veni, cea de a consolida România europeană, modernă, puternică şi sigură! Glorie eternă eroilor noştri! Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toţi martirii neamului!”, a conchis Iohannis.

 

Tag-uri: Klaus Iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ