Jumătate dintre agențiile de turism pot rămâne fără licență

| 27 oct, 2013

Companiile de asigurări refuză să mai facă asigurare de insolvență agențiilor mici de turism, din cauza riscului ridicat pe care îl reprezintă acest produs, iar unei agenții nu i se poate acorda licența dacă nu își face o astfel de asigurare. De asemenea, dacă nu și-a putut înnoi asigurarea, o agenție își pierde licența în eventualitatea unui control.

Peste 80% dintre agențiile de turism sunt mici - cu vânzări de maximum câteva sute de mii de lei pe an.

Asiguratorii consideră un astfel de produs prea riscant din cauză că multe agenții mici au dat faliment în ultimii ani.Cum o agenție nu poate funcționa fără asigurare de insolvență apar două situații: fie se închide sau i se retrage licența de către Autoritatea Națională pentru Turism, fie continuă să lucreze "la negru", fără asigurare, sperînd că pînă la urmă se va găsi o rezolvare a situației și va avea norocul ca între timp să nu fie "victima" unui control.

 

Câte agenții sunt în situația asta?

În România există 3.276 de licențe de agenții de turism, însă doar puțin peste jumătate din acestea sunt și active. Așadar, la un calcul simplu, undeva între 700 și 800 de dintre agenții ar fi în situația în care li s-ar ridica licența de funcționare la un control, pentru că nu au asigurare de insolvență.

 

Ce se face pentru rezolvarea problemei?

Lucia Morariu, președinte ANAT, vorbește de cel puțin trei măsuri care ar putea debloca situația: "Se caută alte modalități de garantare decât cea a asigurărilor. Vorbim despre o scrisoare de garanție bancară sau de un fond național de garantare. De asemenea se poate mări capitalul social. În legătură cu fondul de garantare nu avem pârghiile legale prin care să înființăm și să gestionăm un astfel de fond. Cine o face? Cum o face? Apoi, o altă măsură care ar putea să rezolve peoblema, împreună cu soluția de mai sus, a fondului de garantare, ar fi mărirea capitalului social: 100.000 lei pentru turoperatori și 20.000 pentru revînzători".

Nimic nu se poate face însă pe moment până ce nu va fi adoptată Legea Turismului, cu noile definiții pe baza cărora să se gîndească o ieșire din situație.

Când va fi adoptată Legea Turismului? Lucia Morariu speră că va fi pe masa guvernului în săptămâna care începe. Dar când va fi adoptată, apoi cât timp va mai lua până se vor reglementa legislativ toate măsurile necesare creării, spre exemplu, a unui fond de garantare, încă nu se știe.

 

Care este, între timp, riscul pentru turiști?

Turistul riscă să achiziționeze un produs de la o agenție care nu are asigurare și care, dacă este controlată, își pierde pe loc licența de funcționare. În acest caz și turistul își pierde vacanța, biletul de avion, banii.

Să nu ne facem iluzii însă. Chiar și în cazul în care o agenție cu asigurare ar falimenta, recuperarea prejudiciului se va face doar în anumite limite și după ani de procese.

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ