Consultări la Cotroceni. PSD îl propune pe Liviu Voinea premier. PNL: Suntem de acord cu un Guvern tehnocrat

| 09 noi, 10:59

Liderii PSD şi PNL s-au întâlnit, luni, la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a doua rundă de consultări pe tema desemnării noului premier. Social-democraţii i-au propus lui Klaus Iohannis ca Liviu Voinea să fie desemnat pentru funcţia de premier. De partea cealaltă, PNL a renunţat la varianta alegerilor anticipatelor, susţinută la prima rundă de consultări, anunţând că îşi doreşte un guvern tehnocrat.

UPDATE 19.40 Totodată, copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat că liberalii au renunţat la varianta de alegeri anticipate şi că nu au o propunere de ministru tehnocrat.

Citeşte şi: Alina Gorghiu, despre propunerea PSD: Sunt sigură că președintele va avea o propunere de premier distinctă

"Nu s-a dorit alegeri anticipate, noi nu le-am putut declanşa fără un acord politic. Suntem pregătiţi să preluăm guvernarea, am depus o moţiune de cenzură în urmă cu ceva timp. Avem un program de guvernare. Preşedintele Klaus Iohannis a propus un premier şi un guvern tehnocrat. Un premier care să cunoasca administraţie. Premierul va trebui să vină şi la PNL, şi la alte partide pentru a obţine o susţinere parlamentară şi atunci vom discuta cu el despre priorităţile noastre, care coincid cu cele ale străzii: reforma în învăţamânt, sănătate, etc. Nu avem o propunere de ministru tehnocrat", a declarat Vasile Blaga.

Întrebat ce părere are despre alegerea lui Liviu Voinea ca propunere din partea PSD, Blaga a răspuns:"Nu a fost în stare să gestioneze bugetul, a fost dat afară de PSD, cum să gestioneze guvernul României?". "Sunt sigură că preşedintele va avea o propunere distinctă, ca să eliminăm orice dubiu", a adăugat Alina Gorghiu.

UPDATE 19.25 "Am terminat etapa de consultări cu preşedintele. Aşa cum ştiţi de câteva zile, de la momentul demisiei premierului, am luat în calcul şi am făcut analize. Varianta pe care PNL a propus-o şi a dorit-o, pe care a considerat-o cinstită, este cea a alegerilor anticipate. Condiţia era încheierea acordului politic cu ceilalţi lideri ai partidelor parlamentare. Aceştia nu au fost de acord cu alegerile anticipate. PNL nu a dorit să blocheze dialogul pentru a ieşi din această criză politică în care societatea politică se află. Astăzi, preşedintele ne-a propus varianta unui cabinet tehnocrat. Este o variantă cu care PNL este de acord, este o variantă care impune din partea noastră o agentă pe care acest premier tehnocrat să o aibă", a declarat Alina Gorghiu, la sfârşitul consultărilor.

"Fac o paranteză: faptul că întotdeauna PNL a ales cala cea mai responsabilă. Nici de această dată nu am fugit de ideea de guvernare. Avem un premier desemnat Cătălin Predoiu, avem un cabinet nou, un program de guvernare dezbătut cu societatea civilă, cu mediul de afaceri şi academic, însă în acest context social şi politic, înţelegem raţiunea şi argumentele preşedintelui Românie pentru a face această propunedere de premier tehnocrat", a mai spus Alina Gorghiu.

UPDATE 19.20 Potrivit România TV, PNL vrea guvern tehnocrat până la viitoarele alegeri. Totodată, delegaţia liberalilor nu a mers la consultările de la Cotroceni cu o propunere pentru funcţia de premier.

UPDATE 19.00 Klaus Iohannis a început negocierile cu delegaţia PNL.

Citeşte şi: Liviu Dragnea spune cum a reacţionat Iohannis la propunerea PSD ca Liviu Voinea să fie premier

UPDATE 18.39 Liviu Dragnea, şeful PSD, a declarat la finalul întâlnirii că l-a propus pentru funcţia de premier pe Liviu Voinea.

"In continuarea discutiilor de saptamana trecuta, astazi i-am prezentat presedintelui Klaus Iohannis un pachet de obiective si prioritati, pe care viitorul guvern si viitorul premier trebuie sa le ineplineasca pentru mentinerea functionarii statului, pentru continuarea asigurarii statului de drept si a independentei justitie.

De asemenea, noul Guvern trebuie sa se prezinte rapid in Parlament cu legea buget de stat. Am propus un guvern care sa respecte angajamententele generate de parteneriatele strategice, economice, financiare.

Am propus un premier care sa sigure crestere economica, care sa asigure stailitateab economica si financiara, care sa asigure faptul ca prevederile din noul cod fiscal vor fi implementate in 2016. Un guvern care sa asigurea ca decizia de majorarea a pensiilor va fi respectata.

Am propus un premier care sa garanteze ca in agtricultura fermierii isi vor primi subventiile, ca despagubirile pe care fermierii le asteapta dupa seceta sa fie puse in practica. Este un pachet minimal de obiective si prioritati.

Ne-am gandit la Liviu Voinea, care indeplineste criteriile de expertiza si care se bucura de credibilitate. Este un poltician cu experienta in administratie. Am avut o discutie si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care a spus ca daca Liviu Voinea va fi nominalizat pentru functia de premier, va avea tot sprijinul BNR.

Domnul presedinte Klaus Iohannis ne-a prezentat un set de obiective si principii, pe care le sustinem si noi si ni le asumam, pentru ca sunt cele pe care le vrem si noi", a declarat Liviu Dragnea, la sfârşitul consultărilor cu preşedintele.

Liderul social-democraţilor speră să aibă susţinerea şi colegilor din UNPR şi ALDE. "Reactia colegilor din coalitie a fost ca e o propunere rezonabila. Sper ca si colegii din UNPR, vorbim de un partid care a stat mereu alaturie de noi si a rezistat la multe presiuni, la fel si ALDE, si sper ca aceasta coalitie va rezista si va avea majoritatea in Parlament. Domnul presedinte a spus ca este o propunere rezonabila, are experienta in administratie si este recunoscut ca a gestionat relatia cu FMI. Klaus Iohannis a spus, asa cum era firesc, ca dupa ce va discuta cu toate partidele va face o propunere", a mai precizat Liviu Dragnea, potrivit RomâniaTV.

UPDATE 18.35 Consultările dintre Klaus Iohannis şi delegaţia PSD s-au încheiat după aproximativ 30 de minute.

UPDATE 18.17
Liviu Voinea
, viceguvernatorul BNR, este propunerea PSD pentru postul de premier, anunţă RomâniaTV, citând surse politice. Liviu Voinea a fost ministru delegat pentru Buget în Guvernul Ponta 2, după ce în Guvernul Ponta 1 a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

UPDATE 18.01 Delegaţia PSD este alcătuită, ca şi data trecută, din Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea şi Georgian Pop. Cei cinci social-democraţi au început discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis.

 

UPDATE 17.43. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, înainte de a pleca la Cotroceni, că social-democraţii îi vor prezenta lui Klaus Iohannis o propunere de premier.

"În seara asta o sa ii facem preşedintelui o propunere de prim-ministru. Este un prim ministru care raspunde la toate rigorile necesare pentru ca măsurile economice, programele economice care au facut ca România sa aiba o crestere economică substanţială, durabilă şi constantă şi care garatntează că aceste lucruri vor continua ", a spus Dragnea, potrivit România TV.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Luni, șeful statului se va consulta cu reprezentanții PSD, de la ora 18,00 și cu cei ai PNL, de la ora 19,00.

Marți, președintele Iohannis i-a chemat la consultări pe reprezentanții Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), de la ora 11,00, Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR), de la ora 11,30, Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), de la ora 12,00 și pe cei ai grupului parlamentar al minorităților naționale, de la ora 12,30.

Șeful statului a avut săptămâna trecută prima rundă de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare în vederea desemnării unui premier.

CITEŞTE ŞI Ieşirea lui KLAUS IOHANNIS la Universitate. Ce NU s-a văzut la televizor

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ