Kovesi: Peste 5.100 de dosare penale sunt în lucru la DNA

| 29 ian, 16:30

Peste 5.000 de dosare penale sunt în lucru la DNA în prezent, repartizate către 86 de procurori, a declarat joi procurorul general al DNA, Laura Codruța Kovesi, care a evidențiat rolul important pe care îl au ofițerii de poliție judiciară în instrumentarea dosarelor.

Dosare DNA. "Sunt un reprezentat al unei instituții în care lucrează 190 polițiști. Acești polițiști au un rol esențial în activitatea DNA întrucât lucrează direct cu procurorii și în mod nemijlocit. În 2014 am înregistrat peste 4.900 de dosare penale și azi dimineață aveam în lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui număr de 86 de procurori. Avem în jur de 110 procurori în DNA, dar 25 dintre ei participă în ședințele de judecată. Deci vedeți o încărcătură foarte mare de dosare repartizate unui număr mic de procurori. De aceea, rolul pe care îl au polițiștii judiciari în cadrul DNA este extrem de important", a precizat Kovesi la bilanțul activității Poliției Române.

Ea a ținut să remarce că profesionalismul polițiștilor este esențial, criteriile de selecție fiind mult îmbunătățite în 2014. "Cred că sustenabilitatea luptei anticorupție ar fi mult îngreunată dacă nu am avea aportul acestor polițiști.(...) Pot spune că în anul 2014 colaborarea dintre DNA și Poliția Română a fost mult mai intensă și mai bună decât anii anteriori. Numărul informărilor, al sesizărilor, al dosarelor declinate de la dvs. către DNA a fost mult mai mare și în același timp am remarcat și o calitate mai bună a acestor sesizări.(...)", a declarat procurorul general al DNA.

Ea a adăugat că 2014 a fost un an "al provocărilor" atât pentru IGPR, cât și pentru DNA, amintind despre implementarea "deloc ușoară" a celor două Coduri — penal și de procedură penală.

Potrivit Laurei Codruța Kovesi, o prioritate a DNA și IGPR a fost în 2014 "curățarea sistemului".

Citeşte şi: Kovesi, PRIMA declaraţie despre audierea Elenei Udrea

"Cred că este păcat atunci când apar situații de incorectitudine, neprofesionalism sau corupție, instituția să fie blamată din cauza unuia sau mai multor angajați. Aș vrea să apreciez sprijinul pe care l-am primit în cauze în care am investigat polițiști și e bine că ambele instituții am dorit să ne facem curățenie. Și DNA a avut procurori care au fost arestați pentru fapte de corupție, au fost și polițiști care au fost arestați pentru fapte de corupție, dar e important că aceste cazuri au fost identificate și cred că se impune să analizăm cu mare atenție cauzele ce favorizează apariția acestui fenomen, dar și vulnerabilitățile", a mai spus Kovesi.

Poliţişti DNA. Procurorul șef al DNA a spus că în 2014 numărul polițiștilor cu funcții de conducere anchetați de DNA a crescut. "A fi polițist este o onoare care presupune nu doar drepturi, presupune și responsabilități, restricții și una dintre acestea este să te ții departe de mediul politic și să faci ceea ce este corect și în interesul instituției.(...) Cred că rolul nostru este să ne preocupăm de profesionalism, de corectitudine și de a crește încrederea oamenilor în ceea ce facem. Încrederea cetățenilor în cele două instituții a crescut foarte mult și aș vrea să vă spun că aceasta este cuantificată prin numărul foarte mare de denunțuri și sesizări primite", a afirmat Kovesi.

Kovesi a menționat că numărul plângerilor și al denunțurilor a crescut cu circa 50% față de anii anteriori.

"(...) Dacă atunci ne bazam foarte mult pe sesizări primite de la instituții publice sau servicii de informații, în 2014 peste 80% din dosarele DNA au fost deschise în urma sesizărilor venite de la cetățeni, instituții private, altele decât cele de informații. Cred că împreună trebuie să continuăm și să ne exercităm profesia în așa fel încât aceste așteptări să nu fie înșelate. Din partea DNA veți avea tot sprijinul, suntem deschiși la colaborarea cu toate instituțiile, în special cu Poliția Română, vă asigur de tot sprijinul nostru în ceea ce faceți", a mai spus Codruța Kovesi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ