La acest capitol suntem pe primul loc în UE

| 03 dec, 2013

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la progresele înregistrate între 2009 şi 2012 în diminuarea procentajului elevilor cu un nivel scăzut al competenţelor la matematică (-6,2 puncte procentuale), pe locul doi la progresele înregistrate la ştiinţe (-4,1 pp) şi pe zece la cele referitoare la lectură (-3,1 pp), informează cel mai recent raport al OCDE.

Raportul, care analizează competenţele elevilor de 15 ani la matematică, ştiinţe şi lectură, a produs rezultate diferite de la un stat membru la altul, se notează într-un comunicat al Comisiei Europene.

UE în ansamblu are restanţe grave în ceea ce priveşte matematica, însă rezultatele sunt mai încurajatoare la ştiinţe şi lectură, materii la care Europa se află pe drumul cel bun în sensul atingerii obiectivului din strategia Europa 2020 referitor la reducerea procentajului elevilor cu rezultate slabe la mai puţin de 15%. Rezultatele au fost prezentate la Bruxelles de către Yves Leterme, secretar general adjunct al OCDE, şi de către Jan Truszczynski, director general pentru educaţie şi cultură la CE.

Raportul arată că zece state membre - România, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Croaţia, Letonia, Austria şi Polonia - au înregistrat din 2009 până în 2013 progrese semnificative în diminuarea procentajului elevilor cu nivel scăzut al competenţelor în toate cele trei domenii care fac obiectul analizei. Pe de altă parte, cinci state membre - Elveţia, Ungaria, Slovacia, Finlanda şi Suedia - au înregistrat o creştere a numărului de tineri cu rezultate slabe. În general, rezultatele înregistrate în UE sunt ceva mai bune decât în Statele Unite, însă atât UE, cât şi SUA se situează în urma Japoniei.

'Felicit statele membre care şi-au îmbunătăţit rezultatele, însă este clar că UE în ansamblu trebuie să-şi intensifice eforturile. Statele membre trebuie să găsească în continuare soluţii pentru a combate rezultatele şcolare slabe şi pentru a-i ajuta pe elevi să-şi dezvolte competenţele necesare pentru a reuşi în lumea modernă. Aceste rezultate ne reamintesc faptul că a investi într-o educaţie de calitate este fundamental pentru viitorul Europei', a declarat comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.

Studiul PISA (Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor) a fost efectuat o dată la fiecare trei ani de la lansarea sa în anul 2000. La ediţia 2012 a studiului PISA au participat toate cele 34 de ţări membre OCDE şi 31 de ţări partenere, reprezentând peste 80% din economia mondială. La teste au luat parte aproximativ 510.000 de elevi cu vârste cuprinse între 15 ani şi 3 luni şi 16 ani şi 2 luni. Elevii au fost testaţi la matematică, lectură şi ştiinţe, cu accent pe matematică.

La lectură, procentajul elevilor cu rezultate slabe a scăzut continuu în UE, de la 23,1% în 2006 şi 19,7% în 2009, la 17,8% în 2012. Dacă această tendinţă continuă, nivelul de referinţă de 15% ar putea fi atins până în 2020. Numai şapte ţări au atins acest obiectiv, iar zece, printre care şi România, au înregistrat progrese notabile. România este pe locul zece la reducerea procentajului scăzut al elevilor cu rezultate slabe la lectură, cu o scădere de 3,1 pp în perioada 2009-2012, într-un clasament dominat de Polonia (-8 pp), Irlanda (-7,6 pp) şi Cehia (-6,2 pp). România este însă pe locul doi în UE, după Bulgaria (39,4), la procentul elevilor cu rezultate slabe la acest capitol, în ciuda progreselor înregistrate, acesta ridicându-se la 37,3.

Progresele înregistrate de România sunt şi mai evidente la matematică, locul I în UE, cu o diminuare de 6,2 pp, dar şi la acest capitol ţara noastră ocupă locul trei în UE, 40,8% dintre elevii de 15 şi 16 ani având rezultate slabe, după Bulgaria (43,8%) şi Cipru (42%).

La capitolul ştiinţe, România este pe locul doi la progresele realizate în perioada 2009-2012, cu o scădere de 4,1% a procentajului elevilor cu rezultate slabe, devansată de Austria (-5,2%), şi la acelaşi nivel cu Polonia şi Irlanda. Procentul în cauză este de 37,3, pe locul doi în UE după Cipru (38), dar mai mare decât în Bulgaria (36,9).

Atât la matematică, cât şi la ştiinţe există deja patru state membre UE şi respectiv zece care se situează sub nivelul de referinţă vizat pentru 2020, cel de 15%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ