Elevii români urcă în clasamentul PISA

| 05 dec, 2013

România participă începând cu anul 2000 la acest program iniţiat de OECD. Prima etapă, cea a pretestării, a fost parcursă în februarie 2001 şi a cuprins aproximativ 1.000 de elevi din întreaga ţară.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a publicat zilele trecute concluziile studiului derulat de Programul de Evaluare Internaţională a Elevilor (PISA) în 2012. Potrivit rezultatelor finale, România ocupă locul 45 în lume din 65 de ţări şi economii care au fost cuprinse în cercetare. În top, cu cele mai bune punctaje, sunt elevii asiatici - China (Shanghai), Singapore, Hong Kong, Taipei, Coreea de Sud, Macao şi Japonia. Clasamentul premianţilor este completat de trei reprezentante ale bătrânului continent: Liechtenstein, Elveţia şi Olanda.

PISA 2012 a testat peste jumătate de million de elevi cu vârsta de 15 ani la Matematică, Lectură şi Ştiinţe. Conform OECD, accentul a fost pus pe Matematică, întrucât toate competenţele din această zonă sunt un predictor puternic al rezultatelor pe care le vor înregistra elevii ca tineri adulţi. Realizatorii studiului consideră că abilităţile elevilor în domeniul Matematicii influenţează decisiv capacitatea lor de a urma o formă de educaţie după liceu, dar şi veniturile viitoare.

La o testarea PISA participă între 4.500 şi 10.000 de elevi din fiecare ţară, după ce la pretestare iau parte între 800 şi 1.200 de elevi. România participă începând cu anul 2000 la acest program iniţiat de OECD. Prima etapă, cea a pretestării, a fost parcursă în februarie 2001 şi a cuprins aproximativ 1.000 de elevi din întreaga ţară. Cea de-a doua etapă - evaluarea principală (februarie 2002) a vizat 5.000 de elevi. De atunci, tinerii români au luat parte la alte patru cicluri de testare, finalizate în 2003, 2006, 2009 şi 2012.

Noutatea ultimului studiu constă în faptul că România a început să urce în elita mondială a educaţiei. În comparaţie cu anul 2009, elevii români înregistrează un progres de patru poziţii în clasament, cu două lungimi mai bine faţă de 2006 (locul 47). Scorul mediu obţinut de tinerii noştrii este următorul: 445 puncte la Matematică, 438 la Citire/Lectură şi 439 la Ştiinţe. Comparativ, media ţărilor din OECD este de 494 puncte la Matematică, 496 la Citire /Lectură şi 501 la Ştiinţe.

Studiul reliefează şi alte aspecte interesante. Alături de Bulgaria şi de Franţa, România face parte din grupul de ţări în care, în perioada 2000-2012, diferenţele de gen în performanţă la Citire/Lectură s-au modificat cu mai mult de 15 puncte în favoarea fetelor. În ceea ce privește siguranța în unitățile de învățământ, 73% dintre elevii români chestionaţi au răspuns - mă simt sigur la şcoală; procentul este apropiat de cel înregistrat în Iordania şi Qatar, în timp ce rata cea mai ridicată a acestui răspuns este întâlnită în Liechtenstein, Olanda şi Elveţia.

În general, rezultatele obținute în Uniunea Europeană sunt mai bune decât în Statele Unite, însă atât UE, cât şi SUA se situează în spatele ţărilor asiatice. Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, milita ca statele membre să găsească soluţii pentru a combate rezultatele şcolare slabe, pentru a-i ajuta pe elevi să-şi dezvolte competenţele necesare unei reuşite în lumea modernă. Educaţia românească a avansat în ultimul an cu paşi mărunți și siguri. Măsurile impuse de minister la începutului anului şcolar - evaluările de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, nu sunt singurele, au fost introduse după ce s-a observat că România are rezultate slabe la testele PISA; obiectivul zero fiind scoaterea învăţământul nostru din mediocritatea în care a înotat până în 2012.

Tag-uri: educatie
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 dec, 2013
cantautor
sa nu politizam,sa nu dramatizam...
asta este..
suntem mult sub scorul mediu la cele 3 discipline..
am crescut 2 locuri...
toti ministrii educatiei au fost orgoliosi au vrut sa-si lase amprenta...
si-au lasat-o...
In primul rand Andronescu(de mai multe ori),Funeriu etc...
Si cu voia Dvoastra,ultimul pe lista :Pricopie

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ