La originea omenirii ar putea fi o singură specie

| 18 oct, 2013

Descoperirea unei fosile de craniu vechi de 1,8 milioane de ani pare să indice faptul că strămoşii îndepărtaţi ai omului aparţineau unei singure specii, arată un studiu publicat joi, alimentând astfel o dezbatere în rândul paleontologilor despre istoria evoluţiei umane.

Faţă de alte fosile de tipul Homo, acest craniu bine conservat descoperit la Dmanisi, în Georgia, cuprinde o cutie craniană mică, o faţă alungită şi dinţi mari, precizează cercetătorii. Ei subliniază că este cel mai vechi strămoş al omului descoperit în afara continentului african, relatează agenţia Belga. 

Diferitele descendenţe evocate de paleobologie, cum ar fi Homo habilis, Homo rudolfensis şi Homo erectus, nu se deosebeau decât prin aspect, conform cercetătorilor. 'Pentru că am constatat un tip şi o gamă de variaţii asemănătoare în fosilele de hominizi africani, este logic să ne gândim că în acea perioadă exista o singură specie în Africa. Şi cum hominizii din Dmanisi seamănă mult cu cei din Africa şi mai ales cu primii care au evoluat din australopiteci - celebra Lucy -, ne putem gândi că toţi aparţineau aceleiaşi specii', a spus Christoph Zollikofer de la Institutul de Antropologie din Zurich (Elveţia), co-autor al studiului apărut în revista americană Science. 

Aceste concluzii sunt contrare altor cercetări recente, printre care cea publicată în august 2012 în revista britanică Nature. Paleobiologul Bernard Wood, profesor la Universitatea 'George Washington', s-a arătat joi 'foarte sceptic' în privinţa concluziilor analizei craniului de la Dmanisi. Potrivit lui, acest craniu fără precedent în privinţa caracteristicilor 'ar putea aparţine unei noi specii de hominizi'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ