LEGE VOTATĂ: Motoarele de căutare pe internet nu au VOIE să reţină datele personale

| 16 iun, 18:55

Parlamentul rus a aprobat marţi o lege care prevede că motoarele de căutare pe internet trebuie să elimine din rezultatele căutărilor - la solicitarea utilizatorilor - informaţiile personale nerelevante sau depăşite, transmite agenţia Reuters, informează Agerpres.

Legea votată în primă lectură de Duma de Stat pare să fie o imitaţie a regulii europene privind 'dreptul de a fi uitat', ce prevede că motoarele de căutare pe internet trebuie să elimine unele rezultate ce apar în urma unei căutări cu numele unei persoane.

Însă actul normativ votat marţi a stârnit deja o dezbatere despre cenzură, întrucât companiile din domeniul internetului vor fi obligate să ia decizii în cazuri individuale, punând în balanţă dreptul la intimitate cu libertatea accesului la informaţii. Astfel, cel mai mare motor de căutare pe internet din Rusia, Yandex, a anunţat că nu doreşte să fie pus în situaţia de a decide ce informaţii nu trebuie publicate şi se teme că legea va fi greu de implementat, pentru că utilizatorii nu sunt obligaţi să furnizeze în sprijinul solicitării lor o decizie judecătorească, o dovadă sau o justificare.

'Restricţiile introduse de această lege creează un dezechilibru între interesele publice şi private. Legea limitează accesul la informaţii importante şi fiabile, sau face imposibilă obţinerea unor asemenea informaţii', subliniază compania Yandex.

În plus, spre deosebire de legislaţia europeană, acest act normativ obligă motoarele de căutare să şteargă informaţiile despre o persoană chiar şi atunci când menţinerea acestei informaţii ar fi în interes public.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ