Legea malpraxisului intră în dezbatere publică peste zece zile

| 18 mai, 2013

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, spune că în privinţa proiectului legii malpraxisului mai trebuie consultate doar asociaţiile pacienţilor, după care documentul va intra în dezbatere publică, peste maximum zece zile.

"Legea vizează reducerea părţii birocratice şi includerea părţii de mediere, dar mai ales face ca cel care reclamă să intre imediat în discuţii şi în mediere cu asiguratorul. (...) Legea prevede mai multe aspecte care să faciliteze modul în care se rezolvă litigiul sau acuzaţia de malpraxis, iar cel care a fost victima unui malpraxis să fie plătit. Pentru că asta era problema până acum, medicii se asigurau, pacienţii sau familiile lor nu primeau bani. Noua lege prevede ca cei care asigură să şi plătească, atunci când este vorba despre un caz real de malpraxis", a spus Raed Arafat.

Luna trecută, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara că proiectul noii legi a malpraxisului, care va stabili modul de verificare şi evaluare a faptei reclamate, ar putea fi pus în dezbatere publică în două-trei săptămâni.

"Primul lucru care se schimbă, şi cel mai important, este să aşezăm modul în care se controlează şi se evaluează fapta presupusă de malpraxis. Experţii care vor veni să controleze şi să spună dacă este sau nu malpraxis vor fi mult mai independenţi şi mult mai obiectivi (...) Prin noul proiect, va fi evaluat şi modul de despăgubire. Colegiul Medicilor nu va fi excus din acest proces", a afirmat Nicolăescu.

Potrivit ministrului, o altă noutate ce va fi adusă de proiect vizează preluarea unei părţi din responsabilitate de către firmele de asigurări. "Firmele de asigurări, care încasează de ani de zile mulţi bani pentru riscul profesional, să plătească. Până acum, nu au plătit nimic", explica Nicolăescu.

Acum trei luni, ministrul Sănătății spunea că legislaţia privind rezolvarea cazurilor de culpă medicală trebuie revizuită de urgenţă, având în vedere situaţiile tot mai dese în care medici români sunt bănuiţi sau acuzaţi de malpraxis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ