Legea partidelor politice, NECONSTITUŢIONALĂ

| 26 feb, 17:24

Curtea Constituţională a României a declarat joi neconstituţional articolul din Legea partidelor care stabileşte că pentru înfiinţarea unui partid este nevoie de 25.000 de semnături.

Curtea Constituţională "cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.19 alin.(3) din Legea partidelor politice nr.14/2003 sunt neconstituționale", se arată într-un comunicat CCR.

Articolul la care face referire este din Legea 14/2003 (Legea partidelor), care stabileşte condiţiile pentru înfiinţarea unui partid politic.

Art. 19, alin. 3: "Lista trebuie sa cuprinda cel putin 25.000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si municipiul Bucuresti".

Deciziile CCR sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională.

Citeşte şi: Comisia de cod electoral a votat pentru ca un PARTID SĂ POATĂ FI ÎNFIINŢAT DE DOAR TREI MEMBRI

Potrivit legislaţiei actuale, pentru înfiinţarea unui partid politic, iniţiatorii au nevoie de o listă cu 25.000 de semnături, strânse pe o arie geografică minim determinată.

Alături de această listă, dosarul pentru înfiinţarea unui partid trebuie să mai cuprindă şi alte documente, care se depun la Tribunalul Bucureşti.

Comisia de Cod Electoral din Camera Deputaţilor a promovat recent o propunere legislativă astfel încât să se renunţe la numărul de 25.000 de membri fondatori, iar un partid să poată fi înfiinţat de doar trei membri fondatori.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Ce spun parlamentarii despre modificările CODULUI ELECTORAL: care sunt candidaţii care vor primi bani de la stat

Acest model există deja şi în alte ţări din Uniunea Europeană. În 11 state din Uniunea Europeană este posibilă crearea unui partid politic din trei membri, iar în multe alte ţări se poate forma un partid chiar şi cu un singur membru fondator.

Citeşte şi: Ţările din UE unde se pot înfiinţa partide politice cu doar 3 membri sau chiar mai puţin

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ