Primul interviu cu Partidul Piraţilor după ce a desfiinţat Legea partidelor la Curtea Constituţională

| 27 feb, 17:02

Claudiu Mărginean, unul dintre cei trei membri ai Partidului Piraţilor, povesteşte într-un interviu acordat lui Cătălin Striblea cum i-a venit ideea de a ataca la Curtea Constituţională legea care prevede că pentru înfiinţarea unui partid este nevoie de minim 25.000 de membri fondatori.

Claudiu Mărginean spune că a atacat Legea partidelor după ce a încercat să înscrie la tribunal propriul partid, Partidul Piraţilor. Potrivit legii atacate, pentru înfiinţarea unui partid politic este nevoie, printre altele, de o listă cu minim 25.000 de membri fondatori.

Cătălin Striblea: Au mai fost încercări de a înfrânge la CCR, bariera numărului de persoane pentru constituirea unui partid politic? Ce ați făcut diferit?

Claudiu Mărginean: Am abordat calea cea mai naturală. Nu ne-am repezit să ajungem în fața Curții spunând că trebuie scoasă bariera. Ne-am dus la Tribunalul București, cel care înregistrează toate cererile, și am depus toate documentele necesare. Am făcut statut, ștampile, avem sediu, membri. Le-am depus pe toate la tribunal, mai puțin lista cu cele 25 de mii de semnături. În locul ei am depus o excepție neconstiționalitate. Am explicat că nu avem voie să colectăm date personale, gen CNP, adresa, de la oamenii de pe stradă. Judecătorul a apreciat corect și a trimis la CCR, care a desfăcut bariera.

Cătălin Striblea: Ce urmează?

Claudiu Mărginean: Parlamentul are 45 de zile să modifice legea, dacă nu, ea se va aplică fără articolul declarat neconstituțional. Atunci ne vom înscrie și noi. De altfel, România este singura țară în care Partidul Piraților nu este înregistrat. După ce a apărut în Suedia am reușit să avem și doi europarlamentari. Există și un Partid al Piraților European la care am aderat și noi în 2010.

Citeşte AICI integral interviul acordat de Claudiu Mărginean lui Cătălin Striblea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ