Macovei: Am elaborat un proiect ce permite înfiinţarea unui partid în baza a 500 de semnături

| 23 feb, 2014

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, iniţierea unui proiect care vizează modificarea Legii partidelor politice, astfel încât înfiinţarea unei formaţiuni să poată fi făcută în baza semnăturii a 500 de membri fondatori din minimum 10 judeţe.

'Am scris un proiect de lege prin care vreau să se modifice viaţa politică din România. Este despre modificarea prevederilor privind înfiinţarea unui partid politic, pentru că competiţia politică nu trebuie să vină din mărimea şi din numărul de susţinători cerut la înfiinţarea unui partid politic, ci din promovarea ideilor, a obiectivelor şi, evident, modul în care câştigi electoratul indiferent de câţi membri sunt la început. Mai puţini pot fi la început, pe la mijloc, spre final mai mulţi. De aceea propun prin acest proiect ca un partid politic să se înfiinţeze cu 500 de membri fondatori, minimum, astăzi, sunt 25.000. De asemenea, propun ca aceşti minimum 500 de membri fondatori să fie din minimum 10 sau nouă judeţe şi circumscripţia electorală a românilor domiciliaţi în străinătate. Astăzi, cei 25.000 de membri fondatori ceruţi de lege trebuie să provină din 18 judeţe', a explicat Monica Macovei.

Potrivit acesteia, la ora actuală în nicio ţară din Uniunea Europeană nu sunt prevăzute în legislaţia privind înfiinţarea unui partid politic cifre ca în România.

'Am analizat toate aceste lucruri (...) şi am ajuns la concluzia că 500 de membri fondatori este o cifră bună pentru România, având în vedere populaţia ţării. Este un număr rezonabil şi respectă dreptul de asociere prevăzut de Tratatul de la Lisabona', a spus Macovei. 

Ea a explicat că prin proiectul de lege pe care l-a elaborat se doreşte să se dea posibilitatea intrării în competiţia politică şi a partidelor mai mici.

'Şi să se înfiinţeze partide care să promoveze idei, valori noi şi competiţia politică să se bazeze, de fapt, pe cum convinge fiecare electoratul. Pot fi mai puţini la început, dar pot convinge electoratul şi atunci vine mai mult electorat spre ei. Deci, e vorba de libertate de asociere, e vorba de libertate de exprimare politică', a spus Macovei.

Europarlamentarul PDL a arătat că a anunţat proiectul în această perioadă pentru că este început de sesiune parlamentară.
'Proiectul l-am scris şi va fi susţinut de grupurile parlamentare ale PDL. Şi iarăşi un al doilea răspuns la: de ce acum? Pentru că nu se va aplica acestor alegeri, se va aplica în viitor. Deci nu poate fi adusă nicio acuză că e vreun scop ascuns în spatele acestui proiect', a afirmat Monica Macovei.

Europarlamentarul PDL a opinat că prin implementarea proiectului său de lege s-ar ajunge şi la scăderea gradului de absenteism la vot.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 feb, 2014
cerbu mihaita
Fatza
Urata mai esti Monica!Cine ti a indreptat moaca ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ