Macovei: USL dă o lovitură năucitoare justiţiei şi anticorupției

| 10 dec, 2013

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că USL a dat marţi o ”lovitură de stat” justiţiei şi anticorupţiei prin modificări nediscutate public şi neanunţate şi face referire la modificarea Codului penal şi scoaterea din categoria funcţionarilor publici a parlamentarilor.

'Astfel, ei nu mai pot fi anchetaţi pentru infracţiuni de corupţie sau asimilate corupţiei, cât timp acestea sunt definite în legislaţia actuală prin noţiunea 'fapta funcţionarului public'. Dacă parlamentarii nu mai sunt consideraţi funcţionari publici, nu mai răspund pentru fapte de corupţie şi pentru nicio infracţiune de serviciu. Dacă senatorii şi deputaţii iau mită, pentru ei nu mai este infracţiune. Pentru alţi funcţionari publici din România este infracţiune', arată Monica Macovei într-un comunicat citat de Agerpres.

Fostul ministru al justiţiei adaugă că deputaţii l-au scos şi pe preşedintele ţării din categoria funcţionarilor publici, cât şi pe membrii profesiilor liberale, precum avocaţii şi notarii.

'Nici ei nu mai pot fi anchetaţi sau condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie sau orice infracţiune de serviciu din Codul penal. Reamintesc că în toate statele democrate corupţia în sectorul public şi în sectorul privat se pedepseşte', precizează Macovei.

Ea mai arată că în cazul conflictului de interese USL a redus pedeapsa maximă de la cinci ani la trei ani de închisoare şi a scos miniştrii, parlamentarii, primarii, consilierii şi preşedinţii consiliilor judeţene din categoria celor care pot comite infracţiunea de conflict de interese.

'Revin şi spun: USL dă în această zi o 'lovitură de stat' justiţiei şi anticorupţiei, hoţeşte, pe la spate, prin modificări nediscutate public şi neanunţate. USL instaurează hoţia nepedepsită. Mai este cineva curat în USL? Că astăzi nu am auzit nicio voce critică din USL! Urmează şi alte episoade: proiectul privind graţierea colectivă şi amnistia nu a fost respins de Parlament, ci numai scos de pe ordinea de zi, adică poate fi repus oricând', declară Monica Macovei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ