MAE: Ucraina regretă profund afirmaţiile unui ofiţer ucrainean la adresa României

| 02 oct, 20:44

Ministerul român al Afacerilor Externe precizează vineri că MAE ucrainean a calificat afirmațiile unui ofițer ucrainean despre eventualele pretenții teritoriale ale României ca fiind "surprinzătoare" și și-a exprimat, totodată, "regretul profund pentru incidentul evocat".

Precizarea MAE român este făcută ca urmare a verificării informațiilor prezentate în mass-media la 21 septembrie cu privire la înființarea în Bucovina a brigăzii 128 vânători de munte, din cadrul armatei ucrainene, cu misiunea "de apărare în fața unor posibile pretenții ale României asupra acestei regiuni", conform unui ofițer ucrainean.

"Urmare a demersurilor MAE român pe lângă MAE ucrainean, în data de 28 septembrie 2015, partea ucraineană a calificat afirmațiile ofițerului ucrainean la adresa României ca fiind 'surprinzătoare'. Totodată, aceasta a exprimat regretul profund pentru incidentul evocat, pe care l-a catalogat drept contraproductiv pentru ansamblul relațiilor bilaterale, adresând mulțumiri României pentru sprijinul constant acordat Ucrainei", se arată într-un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Potrivit MAE, partea ucraineană "a evidențiat că definitorii pentru consolidarea ansamblului relațiilor româno-ucrainene sunt valoarea de vecin și partener al României și stadiul curent al acestor relații, care se află la un nou nivel calitativ".

De asemenea, ca urmare a demersurilor Ambasadei României la Kiev pe lângă Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, partea ucraineană a prezentat scuze pentru incidentul creat de ofițerul ucrainean și a precizat că nici brigada de vânători de munte și niciuna dintre unitățile brigăzii 128 dislocate în zona graniței cu România nu au misiuni îndreptate împotriva țării noastre, se mai arată în comunicatul MAE român.

"Statul Major General ucrainean a arătat că poziția Ucrainei este de a construi relații de prietenie și bună vecinătate cu România. Totodată, Statul Major General ucrainean a evidențiat faptul că România nu este menționată în niciun document al armatei ucrainene ca amenințare la adresa Ucrainei și a exclus posibilitatea ca riscurile de securitate pentru Ucraina să provină dinspre statele membre NATO", se menționează în finalul comunicatului citat.

Pe 21 septembrie, MAE a cerut  Ambasadei României la Kiev și Consulatul general al României la Cernăuți să verifice autenticitatea informațiilor vehiculate în spațiul mediatic privitoare la afirmațiile unui ofițer ucrainean la adresa României.

Pe 22 septembrie, reprezentanți ai conducerii MAE au avut o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la București, în care a fost transmisă dorința părții române de a obține, în cel mai scurt timp posibil, de la partea ucraineană informații complete și verificate privind veridicitatea afirmațiilor.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe 23 septembrie pe site-ul MAE, "s-a exprimat speranța fermă că statul ucrainean nu a întreprins o astfel de măsură, în condițiile în care, prin atitudinea și acțiunile sale România susține necondiționat independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, oficialii ucraineni exprimând în mod repetat aprecierea statului vecin pentru pozițiile constante și ferme ale României".

Tag-uri: MAE, Ucraina
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ