Magnatul Ioan Niculae își închide ultimul combinat chimic, din cele șase deținute

| 27 iun, 2013

Un singur combinat din cele şase deţinute de omul de afaceri Ioan Niculae mai funcţionează, cel de la Slobozia, dar şi acesta se va închide la începutul lui iulie.

Prezent, joi, la o dezbatere privind piaţa gazului, Ioan Niculae a anunţat că ultimul său combinat funcţional îşi va închide activitatea pe 6 sau pe 7 iulie, iar el se va îndrepta spre alte domenii de activitate şi va renunţa la industria în care a investit, în ultimii 16 ani, peste 400 de milioane de euro.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că, în următoarele luni, industria României se va confrunta cu 'cea mai neagră' perioadă de până acum, odată cu liberalizarea preţurilor la gaze.

'Încă din 2011, când domnul Boc a dat acel ordin al ANRE prin care gazul românesc l-a dat în proporţie de 94% numai la două firme străine, punând pe umerii întregii industrii tot imortul de gaz din Federaţia Rusă la preţuri de 1 la 3 sau 1 la 4, am spus că de fapt ne apropiem de un moment crucial pentru România, poate mai dur şi mai urât decât cel din anul 1997 - 1998. Din păcate, foarte mulţi dintre dvs confirmaţi astăzi ceea ce spuneam anul trecut în septembrie. Trebuie să menţionez inclusiv Legea 123 care s-a făcut fără niciun fel de consultare cu cei care de bune de rău mai susţineau economia românească. Pur şi simplu ne-am trezit cu o pleaşcă la care nu ne-am aşteptat. Acestea au continuat cu o viteză debordantă cu ianuarie 2013 cu acea HG de Guvern cu anexe fabuloase pe care cred că nici 100 de spitale de nebuni nu pot să o înţeleagă: să faci preţul la gaz de la 144 de dolari în ianuarie 2013 la 386 de dolari în octombrie 2014. La acestea se adaugă şi majorările de preţ la energie electrică aproape duble, majorările de transport pe gaze naturale pe reţea magistrală care nu au nicio logică. În aceste condiţii, eu vreau să vă spun că va veni o perioadă mai neagră în industria României decât oricând în următoarele luni', a afirmat Ioan Niculae. 

El a subliniat că acest lucru îl poate afirma din experienţa proprie, în condiţiile în care, din şase combinate chimice, pe care le deţinea, mai funcţionează doar cel de la Slobozia, care se va opri pe 6 sau 7 iulie, întrucât trebuie finalizate nişte contracte.

'Toate celelalte sunt oprite. La două dintre ele s-au făcut deja notificări pentru disponibilizare colectivă, urmează ca la celelalte două - vorbesc despre Firomet şi Făgăraş - să se dea în cursul lunii august. Aşa ceva nu am păţit niciodată, nici măcar în 1998, când a venit acea Convenţie Democrată, când le-am spus că nu se poate dubla de pe o zi pe alta preţul la gaz şi energie, cum voiau ei, ca să aducă deficitul bugetar aproape de zero. Atunci, mai vedeam o slabă speranţă, pentru că încă o mare parte din industria românească nu era tăiată la fier vechi. Din păcate, acum nu mai văd niciun fel de speranţă. Eu, personal, încerc să mă concentrez pe alte industrii, pe altceva ce aş putea să fac, şi să renunţ la industria în care, în utlimii 16 ani, am băgat peste 400 de milioane de euro', a explicat acesta.

Potrivit lui Niculae, există nişte soluţii prin care se pot contracara 'prostia sau duşmănia celor care ne conduc din alte foruri internaţionale şi din Europa', însă aceste soluţii se pot găsi doar cu condiţia să existe un dialog între reprezentanţii industriei româneşti şi autorităţi.

'Eu am avut ieri discuţii cu preşedintele ANRE, i-am prezentat nişte idei, din punctul său de vedere toate erau absolut lucrabile. I le voi prezenta şi d-lui Iulian Iancu, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, fără să deranjăm sensibilitatea Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale. Eu sunt de acord că, după ce am făcut o prostie, este foarte greu de anulat - mă refer la calendarul celebru de aliniere la preţuri în mod accelerat. Putem să-l menţinem, să spunem că liberalizăm preţul. Dar poate spune cineva că un studiu făcut în 2009 este valabil în 2013, când toată piaţa gazului, în ultimele 12-14 luni, este într-o scădere dramatică? Inclusiv consumul de gaz în UE a Gazpromului sau vânzările de gaz rusesc în UE au scăzut cu aproape 37%. Când toate ţările din jurul României scad preţurile la gaz, Ucraina a obţinut un discount de 140 de dolari de la Federaţia Rusă, ungurii scad în fiecare trimestru cu câte 10% preţul la gaz, noi creştem de trei ori, de la 144 de dolari la 386 de dolari gazul românesc..', a mai spus omul de afaceri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ