Martor în dosarul ANRP: Alina Bica avea o listă scrisă de mână cu dosare

| 15 dec, 2014

Alina Bica s-a prezentat la una dintre şedinţele Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) cu o listă scrisă de mână ce conţinea numere de dosare, în legătură cu care a cerut relaţii, potrivit declaraţiei unui martor din dosarul fraudelor de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Declaraţia martorului, a cărui identitate este protejată, a fost menţionată în rechizitoriul DNA prin care fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi alte persoane au fost trimise în judecată în dosarul privind acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală.

'La una dintre şedinţele Comisiei Centrale din luna ianuarie 2012, la care a participat şi Bica Alina Mihaela, a observat că aceasta avea o listă scrisă de mână cu dosare şi a solicitat relaţii cu privire la acele dosare de la directorul Direcţiei de fond funciar, predându-i acestuia lista. Ulterior, Bica Alina Mihaela a ieşit pe hol, împreună cu Dragoş Bogdan, discutând în şoaptă şi făcând notă discordantă faţă de ceilalţi membri ai comisiei şi de restul persoanelor din acea încăpere. În momentul în care directorul de la Fond funciar s-a întors în sala de şedinţă cu o copie a hârtiei ce îi fusese predată de Bica Alina Mihaela, aceasta s-a arătat foarte indignată, motivat şi de faptul că directorul susţinea că a pierdut originalul. După părerea martorului, indignarea inculpatei se datora faptului că se temea că acea hârtie putea fi folosită ulterior împotriva ei', se arată în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor DNA, din declaraţiile martorilor din dosar reiese faptul că la nivelul CCSD fiecare membru 'ajuta la realizarea scopului infracţional cum putea, cum se pricepea şi mai ales cum îi permite nivelul de reprezentare pe care îl avea'.

'Unii membri ajutau cu interesarea ca dosarul să fie bun (inculpatul Diacomatu Sergiu), alţii ajutau cu tăcerea, absenţa la şedinţa comisiei, dar pentru care încasau 50% din indemnizaţie (inculpatul Marko Attila ), neopunerea la nicio decizie aberantă a aşa-numiţilor şefi, prin dezinteres profesional şi interes doar să încaseze indemnizaţia de şedinţă, ignorarea totală a minimelor, elementarelor obligaţii de a deschide cel puţin copertele dosarului şi de a răsfoi documentaţia (inculpaţii Vasilescu Oana, Alexandru Lăcrămioara, Baciu Sergiu, Teodorescu)', se mai precizează în rechizitoriu.

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul privind acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală, prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 62 milioane euro.

Alina Bica, aflată în stare de arest preventiv, este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei (MJ) în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

În dosar au fost deferiţi justiţiei pentru aceeaşi faptă şi alte persoane care erau în componenţa Comisiei: Crinuţa Dumitrean, preşedinte ANRP, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, toţi în stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, şef birou în MJ, toţi sub control judiciar, şi Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru corupţie în altă cauză.

De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei Emil Nuţiu, în stare de arest preventiv, evaluator, şi Stelian Gheorghe, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despăgubirii, ambii pentru complicitate.

Tag-uri: alina bica, anrp, DIICOT
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ