Medic infecţionist de la Matei Balş: Este posibil să avem de 10 ori mai mulţi infectaţi decât cei raportaţi zilnic

| 18 aug, 12:40

Din cauza faptului că anchetele epidemiologice se efectuează cu dificultate, numărul de persoane infectate cu noul coronavirus ar putea fi de 10 ori mai mare decât cel raportat zilnic, avertizează Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş".

"Dacă avem 1.000 de cazuri zilnic, ar trebui să ne gândim la un total de 10.000 de infectări pentru ziua respectivă. Anchetele epidemiologice nu sunt rapide, testarea nu este una extinsă, prin urmare, un asimptomatic poate umbla liber mult timp pe străzi. Chiar și o oră poate fi mult, dacă merge în spații aglomerate și nu poartă mască. Așadar, numărul de infectări raportat în fiecare zi, la prânz, nu face decât să ne orienteze", a declarat dr. Marinescu, pentru Wall-Street.ro.

Focarele de COVID și lipsa de control a acestora sunt cea mai mare problemă a României, în lupta cu noul virus.

"Regiunile cu focare au așa numitele zone roșii. Sunt cămine de bătrâni, unde toți cei din instituție sunt infectați, spre exemplu. Ei bine, dacă ancheta epidemiologică nu este realizată eficient și rapid, se formează un bulgăre de zăpadă. Este descoperit un pacient infectat, iar lucrurile întârzie să apară. Contacții nu sunt descoperiți la timp, nu sunt izolați la domiciliu și își fac în continuare treburile (merg la cumpărături sau la serviciu). Astfel, se formează un bulgăre care se rostogolește. Prin urmare, nu există o frână a acestor focare", a explicat medicul infecționist.

Referitor la numărul record de bolnavi internaţi în Unităţile de Terapie Intensivă, de 479 conform raportării din 18 august, dr. Marinescu nu se declară surprins.

"Nu există o îmbunătățire. Din numărul mare de îmbolnăviri, un procent sunt forme severe. La ATI, internarea durează, în medie, două săptămâni, iar locurile nu se eliberează rapid. Astfel că, acel procent, oricât de mic ar fi, se adaugă la cei existenți deja. Avem o creștere constantă în fiecare zi", susţine medicul infecţionist.

Citeşte şi Băsescu avertizează că sistemul sanitar se apropie de limită: "Trebuie rezervate locuri la ATI în afara ţării"

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ