Merkel i-a primit oficial pe liderii G20, pe fondul neînțelegerilor cu Trump privind declarația finală a summitului

| 07 iul, 13:35

Cancelarul german Angela Merkel i-a primit oficiali vineri pe liderii statelor din G20 la summitul de la Hamburg, în timp ce stafful său se luptă în culise să aplaneze diferențele de poziții și să obțină un acord în legătură cu declarația finală a reuniunii, comentează DPA.

Summitul a fost deja folosit ca prilej de evidențiere a prăpastiei care s-a deschis între președintele american Donald Trump și mulți dintre ceilalți lideri G20 în privința comerțului, schimbărilor climatice și migrației, în contextul în care liderul american încearcă să își impună agenda economică naționalistă asupra declarației finale a summitului.

Negociatorii încearcă să obțină un consens printre delegațiile de la G20 asupra unei serii de chestiuni, printre care comerțul, schimbările climatice și migrația, toate fiind subiecte asupra cărora Trump a avut o poziție fermă, deseori în opoziție cu mulți lideri globali.

Conform unui proiect de declarație finală consultat de DPA, Trump ar fi izolat la summit în privința încălzirii globale.

Acest lucru vine după ce el a anunțat luna trecută că retrage SUA din Acordul de la Paris privind clima, în contextul în care proiectul de declarație finală cere o implementare rapidă a înțelegerii din 2015 de la Paris.

Observatorii vor urmări de asemenea cu atenție poziția G20 în privința comerțului. Declarația de la summitul G20 de anul trecut din China evidenția angajamentul grupului de a respinge protecționismul și de a promova comerțul global.

Totuși, Casa Albă a avut succes în a înlătura referințele la combaterea protecționismului din comunicatele de la diferite forumuri internaționale, inclusiv de la întâlnirea G20 a miniștrilor de finanțe din martie.

Agenda de vineri include de asemenea o discuție despre măsurile pentru combaterea terorismului, care ar putea atrage un sprijin amplu printre liderii G20. Premierul britanic Theresa May ar urma să se concentreze pe acest subiect în discursul său.

Discuțiile dintre liderii G20 în marginea summitului ar urma de asemenea să se concentreze pe conflictul sângeros din Siria și pe amenințarea la adresa securității reprezentată de testul cu rachetă al Coreii de Nord.

Liderii G20 vor participa totodată vineri seară la un concert în noua sală de concerte din Hamburg, unde Orchestra Filarmonicii din oraș va interpreta imnul neoficial al UE, 'Oda bucuriei', din Simfonia a 9-a a lui Beethoven. 
Concertul va fi urmat de un dineu găzduit de Merkel, precum și de întâlniri informale între liderii de la summit, care ar urma să se prelungească târziu în noapte.

Prima strângere de mână între Putin și Trump, la summitul G20, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump și-au strâns mâna vineri pentru prima dată la sosirea lor la summitul G20 de la Hamburg, oraș în nordul Germaniei, a anunțat Kremlinul, relatează France Presse.

'Și-au strâns mâna și au declarat că se vor întâlni din nou separat și se vor revedea curând', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Agenția France Presse amintește că o întâlnire între cei doi lideri este programată pentru ora 13:45 GMT, în marginea summitului G20.

Anterior, președintele american a postat un mesaj pe Twitter în care declara că așteaptă 'cu interes' toate reuniunile cu liderii lumii, inclusiv cea cu Vladimir Putin, cu care a spus că are 'multe de discutat'.

Summitul G20 de la Hamburg a început cu o reuniune axată pe terorismul internațional

Summitul G20, care reunește la Hamburg lideri ai principalelor economii ale lumii și ai puterilor emergente, a început vineri cu o reuniune axată pe terorismul internațional, în timp ce pe străzile orașului din nordul Germaniei s-au înregistrat noi confruntări între forțele de ordine și protestatari, informează EFE.

Cancelarul german Angela Merkel, amfitrioana reuniunii, și-a primit invitații la centrul de conferințe din orașul port. 

Tag-uri: g20, merkel, trump
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ