O nouă aplicaţie pentru iPhone şi Android: Mesageria criptată VIDEO

| 12 iul, 2013

Cofondatorul The Pirate Bay se pregateste sa lanseze un serviciu de mesagerie criptata (proces de codificare a informației astfel încât să poată fi înțeleasă doar de persoanele autorizate) . Aplicatia va fi disponibila gratuit pe iPhone si smartphone Android.

„Secretele sunt secrete, atata timp cat raman secrete”. Sub acest slogan si-a prezentat Peter Sunde noul sau proiect: o aplicatie de mesagerie criptata. In acest scop, cofondatorul The Pirate Bay, celebrul site de peer-to-peer, a anuntat lansarea unei operatiuni de finantare participativa. Proiectul, botezat Heml.is (hemlis inseamna secret in suedeza) a strans deja 122.292 de dolari in numai doua zile, adica aproape 120% din obiectivul fixat de Peter Sunde si de echipa lui. Aplicatia va fi disponibila pe iPhone si smartphone Android. Unele functii, precum expedierea de fotografii, vor fi pe bani insa, informează The Guardian.

Principlul Heml.is este simplu: de a permite utilizatorilor sa faca schimb de mesaje de pe smartphone fara ca discutia sa poate fi interceptata de cineva. „Toate lumea adora Internetul, retelele sociale si puterea conferita de acestea de a impartasi pareri, de a face schimb de informatii. Cand scrii cuiva ceva pe Twitter si Instagram, o lumea intreaga poate citi si este genial”, explica echipa aflata la originea proiectului. „In acelasi timp ne dorim ca anumite mesajele private sa nu fie total transparente pentru ochii intreprinderilor si guvernelor”, au adaugat colegii lui Peter Sunde.

Mesajele trimite via Heml.is raman stocate pe serverele aplicatiei numai pana sunt primite de destinatar. Discutiile vor fi protejate gratie unei tehnologii de criptare care, teoretic cel putin, ar trebui sa fie ilizibila pentru orice persoana straina conversatiei. Echipa Heml.is precizeaza ca nici tehnicienii care se ocupa de aplicatie nu vor fi in masura sa citeasca mesajele, inclusiv pe perioada de stocare temporara a acestora pe serverul lor.

Ideea Heml.is a aparut din scanalul PRISM. „Dezaluirile lui Edward Snowden ne-a facut sa intelegem ca un astfel de instrument este absolut necesar”, au mentionat autorii proiectului. „Nu vream o planeta unde toata lumea sa poata fi controlata tot timpul. Oamenii au dreptul la viata privata, iar proiectul nostru este o modalitate de a-i ajuta”.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ