Mișcarea Populară propune eliminarea 'monopolului' CNAS

| 21 noi, 16:29

Mișcarea Populară propune, printr-un proiect de lege privind organizarea și funcționarea sistemului sanitar, eliminarea "monopolului" CNAS la contractarea serviciilor din pachetul de bază prin introducerea sistemului "mutualist" în care membrii aderenți să aibă posibilitatea de a controla activitatea asiguratorilor de sănătate.

"În acest sens, cele 42 de case de asigurări de sănătate județene se vor transforma în 10-12 asociații mutuale de asigurări de sănătate. Acestea vor fi structuri asociative, non-profit, formate din membrii care depun o adeziune la statutul societății mutuale de asigurări de sănătate și care sunt implicați activ în administrarea acesteia. Casa Națională de Asigurări de Sănătate se transformă Autoritatea Națională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate", explică Mișcarea Populară într-un comunicat remis sâmbătă.

MP propune ca pachetul de servicii de sănătate de bază să fie redefinit pentru acoperirea costurilor pentru patologiile cu risc funcțional/vital și costuri ridicate, în urma unei analize de evaluare a tehnologiilor medicale, bazată pe dovezi științifice obiective și pe evaluarea cost-eficacității și a impactului bugetar al serviciilor, realizată de nou-înființata Agenție Națională de Management al Calității în Sănătate.

"Se va asigura aplicarea consecventă a principiului de solidaritate prin eliminarea tuturor categoriilor de populație care sunt asigurate fără plata contribuțiilor, cu excepția copiilor. Toți cetățenii trebuie să contribuie, direct sau indirect, la fondul de asigurări de sănătate. Pentru categoriile defavorizate, plata contribuțiilor va fi suportată indirect, de la bugetul de stat. Asiguratorii privați care îndeplinesc o serie de condiții speciale de eligibilitate (inclusiv un număr minim de asigurați) vor putea să contracteze servicii din pachetul de bază în sistemul asigurărilor obligatorii de sănătate. Asigurările facultative de sănătate vor fi stimulate prin acordarea deductibilității fiscale pentru angajat și pentru angajator, contribuind la atragerea de fonduri suplimentare în sistemul de sănătate", arată Mișcarea Populară.

MP propune și modificarea formei de organizare a spitalelor prin transformarea acestora în organizații de sănătate autofinanțate, fără scop patrimonial, aflate în proprietatea unor instituțiilor publice, cu autonomie financiară și managerială, dar și cu o responsabilitate crescută, prin care se asigură aplicarea conceptelor moderne de autoguvernare spitalicească.

"Proiectul implementează în acest fel recomandările repetate ale Băncii Mondiale și ale Organizației Mondiale a Sănătății propuse în studiile și analizele succesive ale sistemului spitalicesc din România", susține Mișcarea Populară.

Potrivit proiectului MP, spitalele vor putea să încheie astfel concomitent contracte de furnizare de servicii de sănătate cu unul sau mai mulți asiguratori de sănătate, dar și contracte de colaborare cu alți furnizori de servicii de sănătate, asigurând integrarea orizontală și verticală a furnizării de servicii de sănătate.

Proiectul de lege prevede constituirea și instituționalizarea unui sistem de asigurare a calității serviciilor de sănătate care le va evalua și îmbunătăți, va menține și va crește satisfacția și siguranța pacientului, va eficientiza cheltuirea fondurilor în sistemul de sănătate.

În acest scop, MP propune crearea Agenției Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), rezultată prin reorganizarea Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), ca o structură autonomă, care va asigura implementarea sistemului de management al calității la nivelul întregului sistem.

ANMCS va prelua, conform proiectului de lege, responsabilitățile actuale ale CoNAS, va asigura elaborarea standardelor de calitate a serviciilor medicale, precum și implementarea mecanismelor de evaluare a tehnologiilor medicale, va asigura evaluarea externă a calității serviciilor medicale, a furnizorilor de servicii de sănătate și a practicii profesionale.

De asemenea, ANMCS va pune la dispoziția decidenților din sănătate informațiile necesare elaborării politicilor în domeniu și va asigura feed-back-ul asupra deciziilor în sistemul sanitar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 noi, 19:43
Calin
Program rapid cu castiguri la domiciliu!
Faci bani de acasă! Internetul este o invenție minunată! Pe internet găsești acum acest curs online care te învață pas cu pas, cu multe explicații, cum faci bani de acasă! Cursul este GRATUIT și te învață cu multe indicații foarte simple și clare cum faci bani de acasă! Vrei și tu cu seriozitate să înveți ceva nou și de viitor? Cere imediat informații mai multe trimițând textul “INFO” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ