Băsescu: Declarația lui Iohannis privind refugiații - demagogică. România trebuie să se opună cotelor impuse de UE

| 18 noi, 19:43

Președintele MP, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, că, în opinia sa, România trebuie să se opună, ca stat suveran, deciziei UE privind cotele de refugiați.

Acesta a criticat afirmațiile șefului statului de la Bratislava referitoare la atentatele de la Paris și cotele de refugiați.

"În afară de a fi o declarație demagogică este și propagandistică. Să fii un demagog propagandist este mai mult decât să fii un simplu demagog. Eu am văzut declarația președintelui României. Spune: 'România nu-i va supraveghea pe musulmani'. Păi nu a pus nimeni problema supravegherii musulmanilor care trăiesc de secole pe teritoriul României, în mod deosebit în Dobrogea. Aceia sunt integrați, sunt parte a corpului națiunii române, cu valorile lor pe care le-au adaptat la realitățile României. Aici vorbim despre cu totul altceva, despre riscuri de securitate pe fond, pe termen scurt și mediu, și vorbim de fibra creștină a Europei pe termen lung", a precizat Traian Băsescu, la B1 Tv.

În opinia sa, soluția privind cotele de refugiați impuse de UE statelor membre este respectarea tratatelor europene în vigoare, indiferent de costuri, adăugând că un demers la Curtea Europeană de Justiție, după modelul Ungariei, este unul bun, dar birocratic.

"Aici e o chestiune care ține de tratate. Nu există o asemenea posibilitate prin Tratatul consolidat al UE sau prin Tratatul de aderare a României la UE, nu există varianta să ni se repartizeze cote de refugiați. În această situație, înainte de orice, eu, ca stat suveran, spun: nu. Îmi asum toate obligațiile care decurg din tratatele europene la care sunt parte și spun: nu. Cu atât mai mult cu cât nu sunt parte a Schengen-ului, nu eu am spus veniți la mine. Pe mine m-ați refuzat să intru în Schengen, deci nu sunt bun. (...) E nevoie de o decizie a Parlamentului. (...)", a arătat Băsescu.

Întrebat care sunt și costurile de politică externă ale unei astfel de decizii, el a spus: "Pot fi costuri, dar este un moment în care ni se cere încălcarea tratatelor și în această situație prefer să rămân în tratate și să-mi asum niște costuri politice".

El a susținut că, în varianta în care țara noastră va prelua cotele de refugiați impuse de la Bruxelles, ''se mărește enorm riscul să se producă'' un atentat terorist.

"Serviciile de securitate românești sunt foarte bine puse la punct, dar a primi un grup de islamiști din zonele din care vin (...), care sunt educați în spiritul disprețului pentru creștinism și pentru regulile noastre, reprezintă un risc suplimentar", a explicat președintele MP.

Potrivit acestuia, ce se întâmplă zilele acestea în Europa reprezintă ''un succes enorm al terorismului plantat deja pe teritoriul Uniunii Europene".

"A tensionat la maxim structurile de securitate ale statelor europene, în mod deosebit vest-europene. Orice hârtie aruncată într-o gară declanșează evacuări. (...) S-a ajuns la exagerări din cauza tensiunii enorme. (...) După mine serviciile de securitate se simt depășite de riscuri", a mai spus Băsescu.

În ceea ce privește atentatele de la Paris, el le cataloghează drept "un eșec major al serviciilor de securitate franceze".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ