România clarifică în ce condiţii poate acorda Republicii Moldova împrumutul de 150 de milioane de euro

| 19 noi, 09:23

România aşteaptă crearea unei coaliţii de guvernare de orientare proeuropeană la Chişinău şi a unui guvern solid care să poată gestiona banii promişi de Bucureşti pentru procesul de modernizare al Republicii Moldova, a declarat miercuri ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurca, citat de Radio Chişinău, transmite Agerpres.

Autorităţile de la Bucureşti au nevoie de un interlocutor solid şi responsabil în Republica Moldova, astfel încât acest împrumut să îşi poată atinge obiectivele, a afirmat diplomatul român. 

'Aşteptăm ca situaţia politică din Republica Moldova să se limpezească şi să fie creată o coaliţie proeuropeană în Parlamentul de la Chişinău care să promoveze un guvern solid şi responsabil. Împrumutul de 150 de milioane de euro are o destinaţie foarte precisă: să ajute un guvern, nu un guvern în exerciţiu, sau unul interimar, ci un guvern în depline puteri să ducă mai departe programul de modernizare şi de reformă înscris în Acordul de Asociere', a declarat Marius Lazurca. 

Recent preşedintele României, Klaus Iohannis, a oprit acordarea împrumutului de 150 de milioane de euro ca urmare a instabilităţii politice din Republica Moldova, după ce guvernul proeuropean al liberal-democratului Valeriu Streleţ a fost demis prin moţiune de cenzură de către parlament, la iniţiativa opoziţiei proruse de stânga, cu sprijinul Partidului Democrat care făcea parte chiar din acel guvern. 

Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Johannes Hahn, a avertizat în urmă cu două zile Chişinăul că viitorul guvern va trebui să accelereze reformele, subliniind că Republica Moldova are nevoie urgentă de o 'resetare'. 

'Republica Moldova are nevoie de o 'resetare', care ar fi un semn clar că politicienii de la Chişinău au înţelepciunea şi determinarea să facă un pas în spate şi să lase tânăra generaţie în faţă. Este timpul să vă rupeţi de trecut şi să se formeze o nouă echipă de elite', a declarat Johannes Hahn, la întâlnirea cu preşedintele parlamentului moldovean, Andrian Candu. 

Candu a întreprins o vizită oficială la Bruxelles în contextul împlinirii unui an de la ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ