KLAUS IOHANNIS: Boala sistemului de Educaţie este reformita cronică

| 20 noi, 13:11

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că boala de care suferă sistemul de Educaţie este "reformita cronică" şi nu lipsa de reforme, transmite Agerpres.

"În următorii doi ani îmi doresc ca întreaga societate să devină parte a unui exerciţiu de imaginaţie - cum ne dorim să arate şcoala românească pentru a putea educa românii de mâine. Îmi doresc o reformă autentică, o schimbare profundă fiindcă, din păcate, boala sistemului de Educaţie românesc nu este lipsa de reformă, ci reformita cronică de care suferă de la revoluţie încoace. Am avut mulţi, foarte mulţi miniştri ai Educaţiei şi fiecare a încercat o reformă sau chiar două. Ceea ce nu-mi doresc este o reformă formală şi ceea ce îmi doresc este o dezbatere publică largă, de lungă durată, urmată de schimbări profunde, care pot fi motivate şi care dau rezultate", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la semnarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului. 

El a adăugat că societatea românească trece printr-o perioadă de maturizare democratică. 

"Mulţi tineri încep să îşi dorească mai mult de la cei care îi reprezintă, ceea ce este o condiţie esenţială de funcţionare a unui sistem democratic. Eu sper ca dorinţa dumneavoastră de implicare de acum să se păstreze şi în etapa maturizării. Avem nevoie de cetăţeni activi în politică, în societatea civilă, în comunităţile locale şi în toate instituţiile şi organizaţiile din România. De aceea, dorinţa voastră de a fi auziţi este complet îndreptăţită şi trebuie stimulată, sprijinită şi promovată în şcoală şi în societate", a afirmat şeful statului, la evenimentul organizat cu participarea a 120 de copii. 

Potrivit preşedintelui Iohannis, contribuţia tinerilor este esenţială pentru ca viziunea Educaţiei pentru România de mâine să fie una solidă, ambiţioasă şi pe termen lung. 

"Entuziasmul, lipsa de limitări de toate tipurile, imaginaţia şi familiaritatea cu lumea tehnologiei moderne, pe care cu certitudine noile generaţii le au în doze mari, sunt esenţiale pentru o viziune asupra Educaţiei racordată la realitate", a spus el. 

Şeful statului a afirmat că îşi doreşte ca principiile care stau la baza Convenţiei cu privire la drepturile copiilor - non-discriminarea, urmărirea celor mai bune interese ale copilului, dreptul la viaţă, supravieţuire şi dezvoltare şi respectul faţă de părerile copilului - să stea la baza deciziilor politice şi administrative. 

"Astăzi, la aniversarea a 25 de ani de la semnarea Convenţiei cu privire la drepturile copilului, vreau să reafirm respectarea şi garantarea prevederilor sale pentru toţi copiii aflaţi pe teritoriul României, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică, în măsura în care este, naţionalitate, apartenenţă etnică sau origine socială, de situaţia materială, incapacitatea fizică, de statutul la naştere sau de statutul dobândit al copilului ori al părinţilor", a declarat Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ