Ministerul Educației va finanța cu prioritate universitățile competitive

| 14 iun, 2013

Ministerul Educaţiei Naţionale va finanţa cu prioritate universităţile care vor reuşi să fie competitive pe piaţă, a afirmat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu.

"Luni, marţi vor fi trimise către universităţi cifrele de şcolarizare, au fost alocate locuri universităţilor în funcţie de cifrele de şcolarizare, de numărul de studenţi acceptat anul trecut de către universităţi, adică câţi au înmatriculat şi veţi constata că există diferenţe şi la universităţile importante din România, nu sunt diferenţe foarte mari, dar există diferenţe şi aş vrea să dau acest semnal către tot mediul academic românesc - trebuie să adaptăm oferta cerinţei pe piaţa muncii, iar ministerul gradual, începând din acest an, va finanţa în mod prioritar acele universităţi care vor reuşi să fie competitive pe piaţă", a declarat Mihnea Costoiu.

El a explicat că faţă de anul trecut nu s-a tăiat din numărul de locuri, ci s-a produs o realocare a acestora.  "S-au realocat locurile între universităţile care aduc performanţă şi e şi un semnal pe care îl dau către universităţi de a organiza competiţii de admitere serioase în universităţi pe de o parte şi pe de altă parte să organizeze sistemul educaţional în cele mai bune condiţii, astfel încât să nu mai avem rata de părăsire a universităţilor atât de mare pe de o parte şi să avem admişi în sistemul educaţional oameni de bună calitate", a precizat ministrul delegat.

În opinia sa, elevii care nu trec Bacalaureatul nu trebuie obligaţi să urmeze cursuri remediale. "Eu nu cred că trebuie să obligăm, ci să le explicăm tinerilor care sunt avantajele, obligaţia nu mai e un mijloc coercitiv, coerciţia nu e un mijloc de educare, deci eu cred că trebuie să le explicăm. În acest moment avem pregătite aceste cursuri, mai mult decât atât, faţă de anii trecuţi, când aceste cursuri se organizau de către licee sau universităţi separat, acum le realizăm într-un sistem naţional, într-un sistem coordonat, astfel încât toată lumea, în toată ţara, să aibă acces la aceste cursuri", a spus Costoiu.

Ministrul este de părere că educaţia şi cercetarea au nevoie de stabilitate şi de politici, decizii sustenabile, cu aplicativitate pe termen lung şi mediu, dar aceste politici au nevoie de legitimitate şi aceasta se obţine prin dialog şi consultare. "Singura noastră şansă în orizontul 2014 - 2020 este internaţionalizarea cercetării şi învăţământului superior", crede ministrul delegat. 

La rândul său, deputatul Angel Tîlvăr (PSD) a afirmat că sunt multe de îndreptat în sistemul de educaţie românesc, dar a respins afirmaţiile celor care îl cataloghează ca neperformant, irelevant, mediocru, corupt. "Aşezarea învăţământului românesc pe o nouă bază legislativă e imperios necesară", a adăugat Tîlvăr.

Pe de altă parte fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a spus că sunt probleme privind şcolile din mediul rural, având în vedere că circa 75% dintre elevii care le urmează cursurile nu reuşesc să ia nota 5 la evaluarea de la clasa a VIII-a.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ