Ministerul Sănătăţii, DECIZIE CRUCIALĂ pentru părinţi: ce drept se acordă dacă e bolnav copilul

| 15 iul, 17:23

Ministerul Sănătăţii anunţă că miercuri Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului, transmite Agerpres.

 

Conform actului normativ, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor minori cu vârste între 0 şi 18 ani vor beneficia de o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului.

Ministerul Sănătăţii precizează că ziua liberă urmează să se acorde unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, în baza unei cereri depuse cu 15 zile înainte de vizita la medic.

Părintele care solicită ziua liberă trebuie, de asemenea, să dea o declaraţie pe propria răspundere, conform căreia nu s-a mai solicitat o zi liberă în acel an şi nici nu se va solicita, se arată în actul normativ.

Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat.

"După efectuarea controlului medical, părintele/ reprezentantul legal al copilului are obligaţia să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigaţiilor. Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverinţă, pe care părintele/ tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat. În situaţia în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului şcolar, iar copilul frecventează o formă de învăţământ preuniversitar, medicul de familie are obligaţia de a elibera pentru acesta o scutire medicală", mai precizează ministerul.

Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an, ca şi în cazul unui singur copil.

Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulţi copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ