Ministrul Energiei: "Nu vom suferi deloc dacă ruşii taie gazul, chiar dacă nu ne-o dorim" INTERVIU

| 18 apr, 2014

Ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a vorbit într-un interviu acordat ECONOMICA.NET despre efectele pe care le ar avea asupra ţării noastre sistarea furnizării de gaze ruseşti, despre eventualul ajutor pe care l-am da Republicii Moldova, despre exporturile de energie electrică ale României, dar şi despre relaţia sa cu ministrul Economiei, Constantin Niţă, cel căruia i-a luat locul în calitatea de ministru al Energiei.

Avem parte de un conflict între Rusia şi Ucraina şi există posibilitatea sistării furnizării de gaze către Europa. Cât am rezista noi dacă se va întâmpla aşa ceva?

Mai întâi, sperăm să nu se ajungă la o sistare a aprovizionării cu gaz din Federaţia Rusă spre UE. Am avut mai multe discuţii la Bruxelles cu comisarul european săptămânile trecute şi suntem optimişti că va fi găsită o soluţie diplomatică, identificată cu participarea reprezentanţilor Federaţiei Ruse, ai Uniunii Europene dar şi ai Ucrainei.

Bun, dar daca totuşi se taie gazul?

Dacă se taie, noi suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii. Avem o producţie domestică ce ne aşteptăm să rămână la cel cel mai mare nivel-nici Petrom nici Romgaz nu au în perioada următoare revizii la sonde, deci nu se va reduce producţia. În plus, avem o cantitate importantă de gaze deja stocată şi în această perioadă consumul nostru este sub producţia internă. Toate aceste lucruri ne dau confortul că nu vom avea probleme în nici o situaţie. Mai avem şi opţiunea ca, la nivelul lunii februarie a anului viitor, să trecem pe alt tip de combustibil centralele care folosesc acum gaz , şi anume pe păcură. De exemplu centralele Elcen. Suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii însă, repet, nu ne dorim să se ajungă la o întrerupere în furnizarea de gaz natural pentru că ar pierde toţi: şi Ucraina, şi Rusia.

În aces context, ce se va întîmpla cu Republica Moldova, că tot există o apropiere crescută acum între noi şi ei. Mă gândesc că ei ar avea mai mult de suferit, pentru că nu au surse alternative şi a apărut discuţia să le dăm noi nişte gaze. S-a spus că, în caz de întrerupere, să livrăm 50.000 de metri cubi pe oră, prin conducta Iaşi-Ungheni, începând din iunie.

De unde luna iunie și acest volum pe oră?

Sunt declarațiile ministrului economiei, domnul Niță, făcute miercuri seară la TVR...

Nu am văzut aceste declarații. Conform direcției strategice stabilite de domnul prim-ministru, eu sunt foarte prudent în a face estimări fără acoperire în relația cu Moldova. Este important să facem mai mult pentru Moldova, decât să promitem, și asta îmi propun alături de domnul Ponta. Datele când proiectul Iași-Ungheni poate fi finalizat precum și volumele ce pot fi realist livrate din România sunt cunoscute si la Chișinău și la Bruxelles. Am avut o discuție lungă cu domnul comisar european pentru energie, în legătură cu acest subiect, zilele trecute.

 

Continuarea interviului o puteţi citi AICI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ