Modelul Băsescu în politică - trei berici pentru România!

Mărturisesc că la revista presei las mereu Evenimentul zilei la urmă. De când și-au dat măsura priceperii cu Elena Udrea, ”senatorii” advertorialului politic au căpătat în ochii mei un je-ne-sais-quoi care-mi taie cheful, entuziasmul de a mai citi altceva și încrederea în breasla jurnaliștilor.

Nici cu ultima ocazie n-au făcut excepție, în sensul că am dat peste o periere de zile mari în care distinsul confrate Sever Voinescu le dădea în bobi și îi scotea frați de cruce în cărțile măsluite ale politicii dâmbovițene pe MRU și Predoiu. Articolul este, ca de obicei, un simplu pretext pentru a profera insulte la adresa politicienilor care nu sunt pe placul Evenimentului Zilei. Dragnea fură, Ponta e obscen, Antonescu e repetent, mitraliază scribul, fără teamă sau jenă de vreo eventuală acuză de calomnie. Când unii scriu așa, să te tot mândrești că și tu ești jurnalist.

Dar mizeria imundă mai conține ceva, în afară de atacurile care compensează lipsa argumentelor prin insulte. Lipiți de zor cu scuipinolul prestatorului de servicii de presă, două nume sunt proslăvite mai ceva ca-n omagiile despre dictatorul executat la Târgoviște. Pe de o parte e amintit tehnocratul Predoiu, corupt mai nou la partizanat politic și devenit căpetenia de rezervă a liberal-democraților, pe de altă parte efemerul premier MRU, mare șef peste brelocul politic numit Forța civică, o formațiune care după ce emite un comunicat trebuie să se odihnească trei zile, să-și recupereze forțele și energia consumată. Lăudați la modul patetic, pe surse, despre cum sunt ei considerați genii locale dar inadecvate de către, chipurile, niște ambasadori care rămân până la urmă neprecizați în text, acești doi par următorul cuplu dispus să comită miracole în rândul publicului spectator, imediat după Asterix și Obelix, respectiv maeștrii Țociu și Palade.

Trebuie să admit că alăturarea mi s-a părut cel puțin suspectă și m-a determinat să aprofundez documentarea. Ca să vezi surpriza! Pe ici, colo, diseminate ca ciupercuțele după ploaie, o sumedenie de ziceri asemănătoare, pline de tâlc și încărcătură pozitivă, despre cei doi prinți ai tenebrelor în care a fost scufundată dreapta președintelui Băsescu în urma jenantei maziliri electorale de anul trecut. Nu vă obosesc, vă rezum: cuplul MRU – Predoiu este următoarea și cea mai adevărată mama Omida a politicii autohtone. Ei vor face împreună tot ce n-au reușit să facă, pe când erau tot împreună, în cabinetul MRU, prăbușit în clinchet de tacâmuri și aromă de vită Kobe după numai 78 de zile. Jenantele efuziuni au la bază întâlnirea cu cântec și vreo trei berici la care cei doi au achiesat să pună umărul împreună spre al țării viitor și interes politic, evident, de dreapta. În urma băutei dintre cele două genii politice, în fapt ultimii dintr-o elită, așa cum reiese din pr-ul de presă menționat mai sus, a rezultat împărțirea judicioasă a prafului de pe toba mare a președintelui Băsescu, care tot numără de ceva vreme la candidații domniei sale pentru Cotroceni, dar nu știu cum se face că nu-i prea ies socotelile.

Pentru Măria Sa, jupânul de la Cotroceni, lucrurile se complică pe măsură ce ne apropiem de prezidențiale. Pe cine să alegi din excesul de capabili și ambițioși, până la urmă? Macovei e de mare angajament, Boc e mai tare ca MRU și Ponta la un loc, dar nici pe MRU nu-l poate chiar da la o parte, la ce băiat cu gusturi fine și simț ierarhic s-a dovedit... Colac peste pupăză, hop și Udrea. Cu ea ce ne mai facem, că doar ea este preferata preferatelor președintelui? Am devenit curios, cum va rezolva până la urmă Băsescu șarada candidaturii la Cotroceni și pe cine va desemna să salveze nația, dar mai ales structurile politice căzute într-o rână la ultimele alegeri? Predoiu vrea și el la Cotroceni, MRU e galanton și se dă la o parte, dacă se dovedește că ex-tehnocratul are șanse mai multe, ceea ce este ușor, să recunoaștem. Până la urmă nici unul nu are nici cea mai mică șansă, poate doar să se acopere încă odată de ridicol, precum la examinarea electorală din 2012, când toți se îmbătau cu apă rece și așteptau să vadă dacă PDL urmează să extragă 25, 35 sau, de ce nu, 45% din urne. Ce au extras atunci îi ustură și azi, cu excepția unora care aleg, după cum se vede, să se îmbete cu apă rece și trei beri, după tipicul întâlnirilor de odinioară ale președintelui, când se punea țara la cale cu alde Gigi Becali tot prin cârciumi de mare ștaif.

Nu știu cum sunteți voi cu asta, dar eu sunt mare amator de Caragiale și mi-a mers la suflet modestia deferentă a forțosului civic MRU, dispus să-i cedeze întâietatea în cursa spre Cotroceni fostului său subaltern de odinioară, tehnocratul Cătălin Predoiu. Dacă le convinge președintele și pe fete să se întâlnească la una mică, de împăcare, poate evită pe ultima sută de metri comedia totală care s-ar petrece în caz contrar, când atâtea competențe de geniu s-ar ciocni cap în cap încercând să intre toată odată și în același timp prin ușa biroului prezidențial de la Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ